ΦΑΡΜΑΚO

ΕΦΕΧ: Στηρίζουμε απόλυτα το ελληνικό φαρμακείο - Σχολιάζοντας την ιστορία ενός έμπλαστρου

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα πρέπει να πωλούνται από το χέρι φαρμακοποιού, στέλνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) κ. Βασίλης Σερέτης, μετά την εμφάνιση διαφημιστικού φυλλαδίου Σούπερ Μάρκετ σύμφωνα με το οποίο πωλούνταν έμπλαστρα σε τιμή... κάτω του κόστους!

ΕΦΕΧ: Στηρίζουμε απόλυτα το ελληνικό φαρμακείο - Σχολιάζοντας την ιστορία ενός έμπλαστρου

Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή, προκάλεσε την ανησυχία και τον θόρυβο των φαρμακοποιών αλλά και των φαρμακαποθηκών.

Οκ. Σερέτης όπως αναφέρει στο onMed, «επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, πως τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να πωλούνται και αυτά από το φαρμακείο και μέσα από την επιστημονική γνώση και εμπειρία του φαρμακοποιού. Υπερασπιζόμαστε το φαρμακείο το οποίο αποτελεί εκτός των άλων και βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», τονίζει. Ήδη ο Σύνδεσμος κατήγγειλε το γεγονός με το έμπλαστρο στην διοίκηση του ΕΟΦ.

Εν τω μεταξύ, το προεδρείο της ΕΦΕΧ, συναντήθηκε πριν μερικές ημέρες με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να συζητήσουν θεματα επίκαιρα που άπτονται της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει εγκύκλιο σττην οποία θα αναφέρονται διευκρινιστικές παρατηρήσεις, αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ.

Όσον αφορά την ιστορία με το έμπλαστρο, ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτικός συνεταιρισμός φαρμακοποιών (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) ήρθε άμεσα σε επικοινωνία με την εταιρεία που διακινεί το προιόν, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των φαρμακοποιών, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αρνήθηκε το γεγονός. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς έκανε κατανοητό ότι η κίνηση αυτή είναι παράνομη... Διαβάστε την απάντηση της εταιρείας:

«Η Beiersdorf Hellas διευκρινίζει ότι τα προϊόντα Λέοντος υπάγονται στην κατηγορία Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η εταιρία δεν έχει υποβάλλει αίτηση κατάταξής τους στα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ). Το επίσημο κανάλι διανομής των προϊόντων Λέοντος είναι το φαρμακείο. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απολύτως αβάσιμη».