ΦΑΡΜΑΚO

Β' Αξιολόγηση: Το αγκάθι του clawback, από έκτακτο μέτρο δομικό στοιχείο φαρμακευτικής πολιτικής

Και ενώ η Β΄Αξιολόγηση οδεύει προς το κλείσιμό της και οριστικοποιούνται σταδιακά όλα τα μέτρα για την υγεία και το φάρμακο, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επιμένουν πως το μείζον είναι να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των προαπαιτούμενων άμεσα και να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις.

Β' Αξιολόγηση: Το αγκάθι του clawback, από έκτακτο μέτρο δομικό στοιχείο φαρμακευτικής πολιτικής

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά τα εν λόγω μέτρα για το φάρμακο για ακόμη μία φορά δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και ουσιαστικά οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά των επιχειρήσεων και όχι της Πολιτείας (για ακόμη μία φορά).

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επιμένουν πως πρέπει να ελεγχθεί ο όγκος των φαρμάκων αλλά και η υποκατάσταση, ζητήματα για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σφυρίζει αδιάφορα.

Επίσης, αναφορικά με το clawback, το οποίο, σύμφωνα με τη μνημονιακή μας υποχρέωση, θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% για το 2017, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να έχει επεξεργαστεί κάποια μέτρα. Αυτό που ακούγεται από πληροφορίες είναι ότι το ενοποιημένο rebate σε συνδυασμό με τον έλεγχο της συνταγογράφησης μπορεί να μειώσουν κατά 30% το clawback.

Να θυμίσουμε ότι πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το clawback, ενώ είναι πολύ πιθανό να προσφύγουν και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Όπως αναφέρουν στις προσφυγές τους και όπως τονίζουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι αλλά και μέλη της ΠΕΦ, το clawback, ενώ ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής, τείνει να γίνει δομικό στοιχείο φαρμακευτικής πολιτικής. Σε μια χώρα που έχει υποστεί τόσα δεινά στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, η επισήμανση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα.

Με το clawback δεν πλήττεται όμως μόνο η υγεία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΕΦ, αλλά και η επιχειρηματικότητα –η οποία έχει πληγωθεί σοβαρά στα χρόνια του μνημονίου.

Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη είναι τεράστια και η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις είναι ασύμφορη, την ώρα που έχουν στηρίξει τόσο γενναία το σύστημα υγείας. Ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που βλέπουν μείωση στις πωλήσεις τους κατά 20%, όταν το clawback που καλούνται να πληρώσουν αγγίζει το 30%.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, με αφορμή τον ερχομό της σουηδικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Sobi στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το φάρμακο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και όχι σε μορφή έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμη:

Αποστολίδης: Χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να λήξει η ομηρία της έκτακτης ανάγκης



Αυτά είναι τα 6 μέτρα-μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο που «κλειδώνουν» τη Β' Αξιολόγηση