ΦΑΡΜΑΚO

ΦΣΘ: Σκληρή επιστολή προς ΕΟΠΥΥ για πληρωμή παραπεμπτικών

ΦΣΘ: Σκληρή επιστολή προς ΕΟΠΥΥ για πληρωμή παραπεμπτικών

Την άμεση εξεύρεση λύσης για τον έλεγχο των παραπεμπτικών, ζητά ο φαρμακευτικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, με σκληρή επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στην επιστολή του, κάνει λόγο για μπάχαλο και αδικαιολόγητες περικοπές και καθυστερήσεις στις πληρωμές αναλώσιμων, υγειονομικού υλικού, διαιτητικών σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν πρόσφατα από τη Διοίκηση του Οργανισμού τα «αγκάθια» παραμένουν πολλά, κυριότερα εκ των οποίων είναι ο έλεγχος των παραπεμπτικών και ο τρόπος υποβολής ενστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, από τον ΦΣΘ επισημαίνεται ότι για την υποβολή ένστασης για τις «αδικαιολόγητες περικοπές» θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να βρουν τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και να τους υποχρεώσουν να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ για θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, διαδικασία που όπως λένε είναι «εντελώς ανέφικτη και παράλογη, ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι συνταξιούχοι απουσιάζουν λόγω του καλοκαιριού».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται από τον Σύλλογο, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση οι φαρμακοποιοί δικαιούνται μόλις 10 ημέρες για την υποβολή ένστασης, ενώ στην περίπτωση ελλιπούς διάγνωσης σακχαρώδους διαβήτη από τον γιατρό που συνταγογράφησε (χωρίς να διευκρινίζει τον τύπο ΣΔ), ο ΕΟΠΥΥ ζητεί επικυρωμένο αντίγραφο αποδεικτικού της νόσου, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι το αποδεικτικό και πώς εννοεί την επικύρωση.

«Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι από την αρχή λειτουργίας του συστήματος, εμείς, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας ήμασταν που το στηρίξαμε, εμείς το βοηθήσαμε να ορθοποδήσει με τις συνεχείς μας παρατηρήσεις, εμείς εξυπηρετήσαμε τους ασφαλισμένους σας χορηγώντας τους αναλώσιμα και λοιπά είδη χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο εκτέλεσης των παραπεμπτικών ούτε αν και πότε θα τα πληρωθούμε», τονίζει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

Στην επιστολή προς τον κ. Μπερσίμη οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τονίζουν επίσης πως «θεωρούν λίαν επιεικώς άδικο, σήμερα, έξι μήνες μετά, κάποιοι ελεγκτές, εν ψυχρώ πλέον, να προβαίνουν σε περικοπές για λόγους που πολλούς απ’ αυτούς κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί, καθώς και να περικόπτονται παραπεμπτικά για εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυριαρχούσαν η άγνοια και η αβεβαιότητα με ευθύνη ΕΟΠΥΥ».

Ο ΦΣΘ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να μην γίνει καμιά περικοπή για τυπικούς ή ασήμαντους λόγους για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017 με δεδομένο ότι μόλις πριν λίγες ημέρες οι φαρμακοποιοί πήραν τις οδηγίες ελέγχου, ενώ επί 6 μήνες είχαν πλήρη άγνοια. Επίσης, προτείνει να γίνουν περικοπές μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις από τις οποίες να προκύπτει εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να δώσει λύση σε εξειδικευμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου, όπως για διατροφικά προϊόντα για τα οποία απαιτείται απόφαση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο για τις επιπλέον ποσότητες, καθώς και να μη γίνει καμιά περικοπή, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε παραπεμπτικά που είναι θεωρημένα από ελεγκτή.

«Πιστεύουμε και θεωρούμε δίκαιο ότι όπως βοηθήσαμε τον Οργανισμό κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα λειτουργίας του νέου συστήματος, έτσι κι εσείς τώρα θα βοηθήσετε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τον έλεγχο των παραπεμπτικών», καταλήγει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

Διαβάστε ακόμη:

Αναλώσιμα & ληξιπρόθεσμα επί τάπητος μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Φαρμακευτικών Συλλόγων

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen