ΦΑΡΜΑΚO

Κοινωνικά φαρμακεία σε όλα τα Δωδεκάνησα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Κοινωνικά φαρμακεία αρχικά στο νησί της Ρόδου και στη συνέχεια σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου πρόκειται να ιδρύσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κοινωνικά φαρμακεία σε όλα τα Δωδεκάνησα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συζήτησαν σήμερα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο τα σχέδιά τους σχετικά με τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και τον τρόπο λειτουργίας της δομής, με τον περιφερειάρχη να δεσμεύεται για τη συμβολή και τη στήριξη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής κοινωνικής παρέμβασης, που έρχεται να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές της Ρόδου αρχικά και εν συνεχεία, ολόκληρης της Δωδεκανήσου.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το πρώτο στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει στη φιλοσοφία της ενίσχυσης κοινωνικών δομών, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα κ.λπ., στην ουσία συνιστά μετεξέλιξη του ισχύοντος μέχρι σήμερα κοινωνικού φαρμακείου. Με τη δυνατότητα που δίδεται πλέον σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα να προμηθευτούν δωρεάν τα φάρμακά τους, η δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου μετατοπίζεται από τα άτομα στις δομές υγείας και στις κοινωνικές δομές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ρόδου, το οποίο θα λειτουργήσει ως σημείο περισυλλογής των φαρμάκων, θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Ρόδου, θα στελεχωθεί με φαρμακοποιό και θα προμηθεύει με φάρμακα το ίδιο το νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, και τα προνοιακά ιδρύματα του νησιού, ενώ θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό που δημιουργούνται από τη φιλοξενία των προσφύγων.

Τα φάρμακα θα προσφέρονται από ιδιώτες που πλέον δεν τα χρειάζονται, παράλληλα με την έναρξη μια καμπάνιας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με σκοπό τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που αχρηστεύονται λόγω της λήξης τους και που χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων, να συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και να χρησιμοποιούνται όπου παραστεί ανάγκη. Σε περίπτωση λήξης τους, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα τα αποστέλλει στην Αθήνα για αποτέφρωση, περνώντας παράλληλα και ένα σοβαρό οικολογικό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από τις φαρμακευτικές ουσίες.

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να μετεξελίξει την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου σε μια δομή που θα προσφέρει πολλαπλώς στο κοινωνικό σύνολο, αυτή τη φορά, μέσω των δομών υγείας και των κοινωνικών-προνοιακών δομών, παράλληλα με το περιβαλλοντικό μήνυμα που εκπέμπει.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Η ευαισθησία των μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και το κοινωνικό πρόσημο που προσδίδεται στη λειτουργία τους, μας δεσμεύει να είμαστε αρωγοί και συνεργάτες τους. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Νίκο Φουτούλη, και δεσμεύομαι να στηρίξουμε την κοινωνική δράση του Συλλόγου με όλες μας τις δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για τη συνεργασία και την προθυμία με την οποία αποδέχτηκε την πρότασή μας να προχωρήσουμε από κοινού στην δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, με στόχο να ενισχύσουμε όσο μπορούμε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, στηρίζοντας το Νοσοκομείο της Ρόδου και το σύνολο των κοινωνικών δομών του νησιού μας, όπου υπάρχει ανάγκη, με στόχο μας να επεκταθούμε και σε άλλα νησιά. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας θα αγκαλιαστεί με την ίδια θέρμη και από την τοπική κοινωνία, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου».