ΦΑΡΜΑΚO

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Κρυμμένο rebate στο... rebate, απειλεί τη νοσοκομειακή αγορά. 

Της Διονυσίας Προκόπη

Με επιπλοκές απειλείται η νοσοκομειακή αγορά του φαρμάκου, καθώς ο «λογαριασμός» με το νέο τρόπο υπολογισμού του rebate έφτασε σε αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες και ήταν απροσδόκητα «φουσκωμένος»...

Το πρόβλημα αφορά σε νέες επιβαρύνσεις για τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες προέκυψαν από την εφαρμογή του λεγόμενου πολυώνυμου Μπερσίμη και στη νοσοκομειακή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του rebate για τον ΕΟΠΥΥ, τον οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης, γίνεται με βάση την αναλογία του όγκου των πωλήσεων για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα. Το υπουργείο Υγείας επέκτεινε την εφαρμογή του και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό της υποχρεωτικής έκπτωσης που έδιναν οι εταιρείες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν σταθερό στο 5%. Και με βάση το πολυώνυμο Μπερσίμη, όμως, το ποσοστό του rebate δεν αυξανόταν σημαντικά, πίστευαν οι εταιρείες, καθώς υπολόγιζαν τις πωλήσεις ανά νοσοκομείο.

Όπως τώρα αποδεικνύεται, ο υπολογισμός του rebate γίνεται με βάση τις πωλήσεις ανά κατηγορία φαρμάκου αθροιστικά, σε πανελλαδικό επίπεδο. Προφανώς, ο όγκος αυξάνεται και ανάλογα αυξάνεται και η έκπτωση που υποχρεούται να παρέχει η κάθε φαρμακευτική εταιρεία στο ΕΣΥ. Έτσι προκύπτει μία επιπλέον επιβάρυνση, η οποία δεν υπήρχε στο «κάδρο» μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα να προκαλεί την οργή των εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σκέφτονται ακόμα και την απόσυρση σκευασμάτων τους από την ελληνική νοσοκομειακή αγορά, καθώς -όπως αναφέρουν- έχουν να επωμιστούν το νοσοκομειακό clawback, τις νοσοκομειακές τιμές, το rebate που υπήρχε και την επιπλέον επιβάρυνσή του με το νέο τρόπο υπολογισμού. Ήδη, και πριν τη νέα επιβάρυνση, ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν στα νοσοκομεία από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο κλάδος επιστρέφει το 25-30% των πωλήσεών του. Όπως συχνά έχει τονίσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), οι φαρμακευτικές εταιρείες καλύπτουν την κοινωνική πολιτική του κράτους, με την κυβέρνηση να προχωρά σε μόνιμη αφαίμαξη των εταιρειών.

Η νέα παράμετρος στον υπολογισμό του νοσοκομειακού rebate φαίνεται αυθαίρετη -τουλάχιστον σήμερα- αφού δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή ο νόμος περί προμηθειών που στόχος του είναι να κεντρικοποιήσει τις προμήθειες των νοσοκομείων και προφανώς στον τομέα του φαρμάκου. Δηλαδή, επιβάλλει «κεντρικοποιημένο» rebate, χωρίς να έχουν γίνει με την αντίστοιχη διαδικασία οι προμήθειες. Αν είναι λάθος που πρόκειται να διορθωθεί, όπως ήταν π.χ. μία παράμετρος στο πολυώνυμο, μένει να φανεί, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος οι συνέπειες για την επάρκεια των νοσοκομείων σε αναγκαία φάρμακα να είναι επώδυνες για το δημόσιο σύστημα και τους ασθενείς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: newsbomb

 

BEST OF NETWORK

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Τέλη Μάη θα δούμε τρομακτική αύξηση νεκρών – Φόβοι για νέα μέτρα

Κορονοϊός: Σοκάρουν οι αριθμοί παρά τον εμβολιασμό - Όλα τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr

Μένιος Φουρθιώτης: Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον συνεργό που πυροβολεί

Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζει η νεαρή κοπέλα - «Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχα τα κλειδιά στο χέρι»

Εμβολιασμός: Άμεσα διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 - Τι θα γίνει με τα παιδιά 12-15 ετών

Τη Δευτέρα 10/5 η προμήθεια των δωρεάν self tests στους εργαζόμενους 8 κλάδων του ιδιωτικού τομέα

Πολεμικό Ναυτικό: Έτοιμο το πρώτο αναβαθμισμένο Aegean Hawk S-70 - Έρχονται και τα Romeo

Μελίντα Γκέιτς: Έγινε ήδη δισεκατομμυριούχος μετά το διαζύγιο από τον Μπιλ Γκέιτς

Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός (pics)

Περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν σελφ τεστ (pics)

Αδιανόητο! Πούλησε τον 2χρονο γιο του για να πάει διακοπές με την κοπέλα του (vid)

Τρομακτικό ατύχημα 26χρονης με πατίνια: Χτύπησε το κεφάλι της και δεν μπορεί να περπατήσει