ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών στα ακριβά φάρμακα

Ξανθός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών στα ακριβά φάρμακα

Παρέμβαση στην 67η Σύνοδο του ΠΟΥ Ευρώπης έκανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με θέμα τη συνεργασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής.

Κρίσιμη πτυχή της στρατηγικής «Υγεία 2020» του ΠΟΥ και του συνθήματος «να μην μείνει κανείς πίσω» αποτελεί το πρόταγμα της καθολικής, ισότιμης και εγγυημένης πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία γι’ αυτούς φάρμακα, ειδικά στα καινοτόμα, επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η χώρα μας στηρίζει ενεργά την ιδέα της διακρατικής συνεργασίας με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα, όπως απέδειξε άλλωστε η υπογραφή της «Διακήρυξης της Βαλέτας» πριν από μερικούς μήνες από κοινού με άλλες 7 χώρες (Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία), που αποσκοπεί στην καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα.

«Η συνεργασία κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα, το πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση, οργανώθηκε η 1η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων στην Κύπρο και αναμένεται η επόμενη στη Ρώμη, στην οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν τα πεδία προτεραιότητας και οι κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους κοινού ενδιαφέροντος για συλλογική διαπραγμάτευση» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης «δίκαιων» και κοινωνικά αποδεκτών τιμών στα φάρμακα είτε σε εθνικό, είτε σε διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, θέση που είχε διατυπωθεί στο στρογγυλό τραπέζι στη Μάλτα μεταξύ κρατών, φαρμακοβιομηχανίας και συλλόγων ασθενών.

«Πρόθεσή μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες αναζήτησης νέων συνεργασιών και κοινών δράσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοχής. Χρειαζόμαστε περισσότερο κοινωνικό έλεγχο στην έρευνα, στα δεδομένα και στα κόστη της, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη μέλη και τεχνική-πολιτική υποστήριξη οργανισμών όπως ο ΠΟΥ. Η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης εξ αιτίας οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων» κατέληξε ο υπουργός.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen