ΦΑΡΜΑΚO

Ήρθε και στην Ελλάδα φάρμακο 1ης γραμμής για αιματολογικές κακοήθειες

H Bendamustine, ένα καταξιωμένο αντικαρκινικό φάρμακο, είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντιπρόσωπο, την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία WinMedica.

Ήρθε και στην Ελλάδα φάρμακο 1ης γραμμής για αιματολογικές κακοήθειες

Το νέο αυτό γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στις 2 – 4 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Η διάθεση της Bendamustine στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευχάριστο νέο για τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες όπως η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, τα λεμφώματα non-Hodgkin χαμηλής κακοήθειας και το πολλαπλό μυέλωμα.

Ειδικότερα, στο δορυφορικό συμπόσιο της WinMedica με τίτλο «Η αξία της Bendamustine στα λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα, κλινική τεκμηρίωση και τρέχουσα πρακτική», υπό την Προεδρία του Καθηγητή κ. Π. Παναγιωτίδη, Προέδρου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Αιματολογίας κ. Mathias Rummel, ο ρόλος της Bendamustine στη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας. Ο κ. Mathias Rummel είναι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Justus-Liebig στο Giessen της Γερμανίας και Πρόεδρος της μεγάλης συνεργατικής ομάδας για τη μελέτη των λεμφωμάτων χαμηλής κακοήθειας (Study group indolent Lymphomas, StiL). Ο κ. Mathias Rummel έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής σε πολλές διεθνείς κλινικές μελέτες και είναι ένας από τους πρωτοπόρους του κλινικού ερευνητικού προγράμματος της Bendamustine παγκοσμίως.

Στο ίδιο συμπόσιο, η κυρία Ευδοξία Χατζηχαρίση, Αιματολόγος, Διευθύντρια Α’Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, ανέδειξε τη θέση της Bendamustine στην αντιμετώπιση των λεμφωμάτων χαμηλής κακοήθειας.

Σχετικά με τη Bendamustine

Η Bendamustine ανήκει στην οικογένεια των φαρμάκων που ονομάζονται αλκυλιωτικοί αντικαρκινικοί παράγοντες κι έχει μοναδικό διπλό τρόπο δράσης:

- Διασπά το DNA των καρκινικών κυττάρων (δράση αλκυλιωτικού παράγοντα)

- Εμποδίζει την επιδιόρθωση του DNA των καρκινικών κυττάρων (δράση αντιμεταβολίτη)

Η Bendamustine έχει μια πολύ πλούσια προϊστορία, καθώς ανακαλύφθηκε το 1963 στην πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά έγινε διαθέσιμη σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες μετά το 1990 και μόλις το 2008 εγκρίθηκε από τον FDA. Έκτοτε, κατέχει κορυφαία θέση στις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών (θεραπεία 1ης γραμμής για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, κορυφαία επιλογή σε λεμφώματα χαμηλής κακοήθειας και στο πολλαπλό μυέλωμα). Αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή με μακρά και προβλέψιμη ιστορία σε θέματα ασφάλειας συνδυάζεται με παλαιότερα και νεώτερα (καινοτόμα) ανοσο-χημειοθεραπευτικά σκευάσματα σε προδιαγεγραμμένα σε αριθμό σχήματα (κύκλους θεραπείας) και κυρίως είναι πολύ προσιτή από πλευράς κόστους για τους πόρους του Συστήματος Υγείας.

Η Bendamustine είναι γενόσημο πρoϊόν της Accord Healthcare Ltd UK, με αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα την φαρμακευτική εταιρεία WinMedica A.E.

Πολλαπλό μυέλωμα: Βαλκανική ομάδα μελέτης της νόσου με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ