ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλαπλό μυέλωμα: Βαλκανική ομάδα μελέτης της νόσου με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ

Πολλαπλό μυέλωμα: Βαλκανική ομάδα μελέτης της νόσου με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Βαλκανικής Ομάδας μελέτης του πολλαπλού μυελώματος, λαμβάνει το ΕΚΠΑ.

Κύριος στόχος της Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, είναι η προσέλκυση κλινικών μελετών στις χώρες των Βαλκανίων που θα προσφέρουν στους ασθενείς των χωρών δωρεάν φάρμακα, που έχουν ανάγκη, και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση μέσω των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των χωρών τους.

Αυτό έγινε γνωστό το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της 12ης Βαλκανικής Ημέρας της Αιματολογίας στο πλαίσιο του 28ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου. Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι υποδομές και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές Βαλκανικές χώρες όσον αφορά την προμήθεια και διάθεση νέων καινοτόμων φαρμάκων για τους ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ζήτησε από τον πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο να προεδρεύσει συνάντησης σχετικά με τη Βαλκανική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, που είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των Βαλκανικών Χωρών για κοινή στρατηγική στο θέμα αυτό. Η Βαλκανική Ομάδα του Πολλαπλού Μυελώματος ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο από αιματολόγους από όλα τα Βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία). Η Ελληνική Ομάδα είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Ομάδας αυτής που αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό περίπου 150.000.000 κατοίκων και σημαντικό αριθμό ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα. Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος Ταμίας της νεοσύστατης Ομάδας. Αντιπρόεδρος είναι η Καθηγήτρια Meral Beksac από την Άγκυρα (Τουρκία) και Γραμματέας η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Jelena Bila από το Βελιγράδι (Σερβία).

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος που προσβάλλει περίπου 4-6 ανθρώπους στους 100.000 το χρόνο και στις Βαλκανικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα φάρμακα έχουν λάβει έγκριση για χρήση σε ασθενείς με μυέλωμα και έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβίωσή τους. Μάλιστα σε αρκετούς ασθενείς η πάθηση παίρνει τη μορφή χρόνιας νόσου.

Ωστόσο, πολλά από τα νεότερα φάρμακα έχουν αυξημένο κόστος και ικανός αριθμός ασθενών από τις Βαλκανικές χώρες δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπευτικές επιλογές. Η γραμματέας της Ομάδας Jelena Bila ανέφερε ότι, από τα στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της Ομάδας, η πλειονότητα των χωρών (8/11) δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα φάρμακα που εγκρίθηκαν μετά το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) για το Πολλαπλούν Μυέλωμα.

Κύριος στόχος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος είναι η προσέλκυση κλινικών μελετών στις χώρες των Βαλκανίων που θα προσφέρουν στους ασθενείς των χωρών δωρεάν φάρμακα, που έχουν ανάγκη, και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση μέσω των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των χωρών τους. Για το σκοπό αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο η καταγραφή των ασθενών σε Βαλκανικό επίπεδο και ο Αναπληρωτή Καθηγητής Ογκολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ευστάθιος Καστρίτης παρουσίασε τις σκέψεις του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Ακολούθησε η 2η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομάδας υπό τον Πρόεδρο κο Δημόπουλο, όπου συζητήθηκε διεξοδικά πώς θα προχωρήσει η μελέτη της επιδημιολογίας της νόσου στις Βαλκανικές χώρες, η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ιατρών που ασχολούνται με τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος στα Βαλκάνια με τη συγγραφή κοινών εργασιών, η διενέργεια κοινών εργαστηριακών μελετών αλλά κυρίως η προσέλκυση κλινικών μελετών για τις πλασματοκυτταρικές νεοπλασίες.

Διαβάστε ακόμη:

Υποτροπιάζον Πολλαπλό Μυέλωμα: Θετικά νέα από ανάλυση μελέτης της Amgen

Η ανοσοθεραπεία με CAR Τ λεμφοκύτταρα ανοίγει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες

BEST OF NETWORK

Επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό

Κρούσματα σήμερα: 139 βρέθηκαν στην Αττική - Ο χάρτης της πανδημίας

Σοκαριστική υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε ανήλικη δίνοντας χαρτζιλίκια

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Survivor Spoiler 18/1: Η πρώτη μάχη ασυλίας με νέες ομάδες. Ποιοι κερδίζουν;

Κορονοϊός - Έρευνα: Το 30% όσων αναρρώνουν επιστρέφουν στην κλινική - Ένας στους οκτώ πεθαίνει

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Ηρωίδα σερβιτόρα έσωσε 11χρονο από κακοποίηση δείχνοντάς του ένα σημείωμα (pics)

Η νέα σειρά με τον Μέγα Αλέξανδρο καλπάζει προς τις οθόνες μας