ΦΑΡΜΑΚO

Αίτηση στον ΕΜΑ για θεραπεία με δύο σοβαρές ενδείξεις από τη Novartis

Σε ένα ακόμη κανονιστικό ορόσημο φθάνει η Novartis, για το CTL019 (tisagenlecleucel) με την υποβολή της Αίτησης Άδειας Κυκλοφορίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για παιδιά, νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (r/r B-cell ALL) και για ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο από B μεγάλα κύτταρα λέμφωμα (r/r DLBCL). 

Αίτηση στον ΕΜΑ για θεραπεία με δύο σοβαρές ενδείξεις από τη Novartis

Ειδικότερα, η Novartis ανακοίνωσε ότι η εταιρεία υπέβαλε Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας (ΜΑΑ) προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το CTL019 (tisagenlecleucel) για δύο ενδείξεις.

Η αίτηση αφορά στη θεραπεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (r/r B-cell ALL) και ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο από Β μεγάλα κύτταρα λέμφωμα (r/r DLBCL) που δεν είναι υποψήφιοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ASCT). Το CTL019 είναι μια καινοτόμος ανοσοκυτταρική θεραπεία η οποία χορηγείται εφάπαξ και χρησιμοποιεί τα ίδια τα Τ κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

«Από τότε που λάβαμε την ιστορική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το tisagenlecleucel, προηγουμένως γνωστό ως CTL019, έχουμε προωθήσει, κατασκευάσει και προμηθεύσει αυτή την ιδιαίτερα εξατομικευμένη ανοσοκυτταρική θεραπεία σε εμπορικό πλαίσιο και η υποβολή αίτησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας να το παράσχουμε σε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο σε κρίσιμο στάδιο, σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Vas Narasimhan, παγκοσμίως Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων και Ιατρικού τμήματος, Novartis. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να διαθέσουμε το CTL019 σε παιδιά και ενήλικες που μπορούν να ωφεληθούν από αυτή την καινοτόμο θεραπεία».

Έχει υπάρξει μεγάλη ανάγκη για καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση παιδιατρικών και νεαρών ενήλικων ασθενών με r/r B-cell ALL και ενήλικων ασθενών με r/r DLBCL, οι οποίοι έχουν λίγες επιλογές και ιστορικά φτωχή έκβαση. Το DLBCL είναι ο συνηθέστερος υπο-τύπος Μη Hodgkin Λεμφώματος (NHL), καθώς αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% όλων των περιστατικών Μη Hodgkin Λεμφώματος σε όλο τον κόσμο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το r/r DLBCL συνοδεύεται από προσδόκιμο ζωής τριών έως τεσσάρων μηνών. Στην Ευρώπη, η Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία αντιπροσωπεύει ποσοστό κατά προσέγγιση 80% των περιστατικών λευχαιμίας σε παιδιά. Ποσοστό μικρότερο από το 10% των ασθενών με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία επιβιώνουν πέντε χρόνια.

«Όταν το tisagenlecleucel έγινε πραγματικότητα για ορισμένους ασθενείς και τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ, έπειτα από την έγκριση φέτος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, πιστεύω ότι άλλαξε για πάντα τον καρκίνου και της αντιμετώπισής του», είπε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Stephen J. Schuster, MD, Καθηγητής της Έδρας Robert and Margarita Louis-Dreyfus για την Κλινική Φροντίδα και Έρευνα της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας και του Λεμφώματος, στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και διευθυντής του Προγράμματος Λεμφώματος στο Ογκολογικό Κέντρο Abramson. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται περί επαναστατικής ανοσοκυτταρικής θεραπείας που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει την έκβαση σε ασθενείς που έχουν περιορισμένες επιλογές. Η υποβολή της αίτησης μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη αυτής της δυνατότητας για περισσότερους ασθενείς με θανατηφόρους αιματολογικούς καρκίνους».

Το CTL019 είναι μια καινοτόμος ανοσοκυτταρική θεραπεία και πρόκειται για εφάπαξ θεραπεία. Το CTL019 χρησιμοποιεί την περιοχή συνδιέγερσης 4-1BB στον χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα του για να ενισχύσει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανθεκτικότητα. Το 2012, η Novartis και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn) σύναψαν μια διεθνή συνεργασία για την περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και κυκλοφορία των CAR-T κυτταρικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένου και του CTL019, για την ερευνητική θεραπεία των καρκίνων.

«Για τους ασθενείς στην Ε.Ε. που ζουν με τέτοιου είδους επιθετικές μορφές αιματολογικού καρκίνου, έχουμε πολύ περιορισμένες επιλογές προκειμένου να βελτιώσουμε τις πιθανότητες μιας διατηρούμενης ύφεσης έπειτα από υποτροπή της νόσου τους ή έπειτα από ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην αρχική θεραπεία», ανέφερε ο καθηγητής Gilles Salles, MD, PhD, Επικεφαλής του Τμήματος Αιματολογίας, Hospices Civils de Lyon, Λυών, Γαλλία. «Τα δεδομένα για το tisagenlecleucel παρέχουν μια αισιόδοξη άποψη ως προς τις δυνατότητές μας να επιτυγχάνουμε αποκρίσεις διαρκείας σε δύο διακριτούς και δύσκολους στην αντιμετώπιση πληθυσμούς ασθενών, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση μιας απόλυτης ανάγκης των ασθενών που παρέμενε ακάλυπτη».

Η υποβολή αίτησης άδειας κυκλοφορίας (MAA) βασίζεται στις διεθνείς, πολυκεντρικές, Φάσης ΙΙ δοκιμές με χορηγό τη Novartis, ELIANA και JULIET, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η μελέτη ELIANA είναι η πρώτη παιδιατρική, διεθνής εγκριτική μελέτη κυτταρικής θεραπείας με CAR-T κύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα), που εξετάζει ασθενείς σε 25 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ε.Ε., όπου περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ισπανία.

Η JULIET είναι η πρώτη πολυκεντρική, διεθνής εγκριτική μελέτη για το CTL019 σε ενήλικες ασθενείς με r/r DLBCL. Η JULIET είναι η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει μια CAR-T θεραπεία αποκλειστικά στο DLBCL, εντάσσοντας ασθενείς από 27 ερευνητικά κέντρα σε 10 χώρες, δηλαδή στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, όπου περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Δεδομένα από την πρωτογενή ανάλυση έξι μηνών από την JULIET θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) τον Δεκέμβριο του 2017.

Η Novartis σχεδιάζει την υποβολή επιπλέον ρυθμιστικών καταθέσεων για το CTL019 σε παιδιατρικούς ασθενείς και σε νεαρούς ενήλικες ασθενείς με r/r B-cell ALL και σε ενήλικες ασθενείς με r/r DLBCL εκτός των ΗΠΑ και της Ε.Ε. το 2018.

Η Novartis έχει επίσης αναπτύξει επιτυχώς τη διαδικασία παραγωγής CTL019 στο Ινστιτούτο Fraunhofer για κυτταρική θεραπεία και ανοσολογία (Fraunhofer-Institut für Zelltherapie and Immunologie) στη Λειψία της Γερμανίας, που σήμερα υποστηρίζει την παραγωγή CTL019 για τις παγκόσμιες κλινικές δοκιμές.