ΦΑΡΜΑΚO

ΦΣΘ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων - Να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για ένα χρόνο

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να παλεύουν να βρουν τα αναγκαία σκευάσματα για τους ασθενείς τους και, ακόμη πιο παράδοξο, συχνά να μοιράζουν τα χάπια μεταξύ των πασχόντων (!).

ΦΣΘ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων - Να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για ένα χρόνο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα φάρμακα που φαίνεται να βρίσκονται σε έλλειψη, ανήκουν στις θεραπευτικές κατηγορίες της οστεοπόρωσης, επιληψίας, ακράτειας, αλλά και τα εμβόλια για την ιλαρά καθώς και ηρεμιστικά.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, για τις ελλείψεις φαρμάκων, ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές τους. «Η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό, διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν», τονίζει ο κ. Ευγενίδης

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, πολλές φορές, παρά την εναγώνια αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο, οι φαρμακοποιοί, αδυνατούν να βρουν το σκεύασμα που χρειάζεται ο ασθενής τους. Συνεπώς του επιστρέφουν τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Τραγική χαρακτηρίζει την έλλειψη φαρμάκων ο Παύλος Φωτιάδης, που διατηρεί φαρμακείο στην Περαία. Όπως αναφέρει, έχει μεγαλώσει η λίστα των φαρμάκων που λείπουν, αλλά τα βρίσκεις, ενώ υπάρχουν και δύο-τρία φάρμακα που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φάρμακα για την οστεοπόρωση και την ακράτεια. Σε έλλειψη είναι και τα εμβόλια για την ιλαρά μετά τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ δυσεύρετο είναι και μία κατηγορία ηρεμιστικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών στέλνει φάρμακα απευθείας στο φαρμακοποιό που τα παραγγέλνει, διότι θέλει να αποφύγει το μεσολαβητή χονδρέμπορο-φαρμακέμπορο, ενώ μόνο μία με δύο εταιρείες έχουν πλαφόν. Η απευθείας εξυπηρέτηση των φαρμακείων δεν είναι κακή πρακτική, απλώς, από τη στιγμή που θα σταλεί η παραγγελία, απαιτούνται τρεις μέρες για να εκτελεστεί, οπότε στο διάστημα αυτό το φάρμακο παραμένει σε έλλειψη. Αντίθετα η φαρμακαποθήκη, εάν το έχει, μπορεί να το προμηθεύσει άμεσα.

«Το σοβαρό πρόβλημα είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες και από τις οποίες κερδίζει και το κράτος, αφού εισπράττει το ΦΠΑ και δεν χρειάζεται να τον επιστρέψει», επισημαίνει ο κ. Φωτιάδης.

117 ελλείψεις φαρμάκων από τον Αύγουστο

Να θυμίσουμε, ότι στα μέσα Αυγούστου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε επίσης καταγράψει ελλείψεις σε 117 φαρμακευτικά σκευάσματα. Από το σύνολο των φαρμάκων που έλλειπαν, τα 57 είχαν ανακοινώσει διακοπή διάθεσης και κυκλοφορίας, όμως όπως είχε τονιστεί τότε, υπήρχαν εναλλακτικά θεραπευτικά σχήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθήσεις και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Ο ΕΟΦ από την πλευρά του στις αρχές Αυγούστου, είχε προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε 21 νέα σκευάσματα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των ασθενών.

Επίσης στις 27 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΦ εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης των εμβολίων τόσο για την γρίπη όσο και για την ιλαρά, προχώρησε στην τροποποίηση απόφασης για την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ενδοκοινοτικής διακίνησης και αποθεματοποίησης, προσθέτοντας στον κατάλογο 5 εμβόλια προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών. Πρόκειται για εμβόλια κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR),ανεμοβλογιάς, πνευμονιόκοκκου, διφθερίτιδας και τετάνου.

Με πληροφορίες από τον Φαρμακευτικό Κόσμο

Διαβάστε ακόμη:

Απαγορευτικό του ΕΟΦ σε 5 εμβόλια για Παράλληλες Εξαγωγές

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Άφαντα δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα από τα ράφια

ΦΣΘ: Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα που διατίθενται από τα ελληνικά φαρμακεία