ΦΑΡΜΑΚO

Σε ρυθμούς ιώσεων η Θεσσαλονίκη - Ευτυχώς, επαρκώς εβολιασμένοι

Αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια για το βήχα, καραμέλες για το λαιμό, βιταμίνες, αλλά και σκευάσματα για τη διάρροια και τον εμετό έχουν την «τιμητική» τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ασθενείς επισκέπτονται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων.

Σε ρυθμούς ιώσεων η Θεσσαλονίκη - Ευτυχώς, επαρκώς εβολιασμένοι

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, τόσο οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού όσο και του γαστρεντερικού «χτυπούν» κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους.

«Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης. Όσον αφορά στις ιώσεις του γαστρεντερικού, τα κύρια συμπτώματά τους είναι διάρροια και εμετός και για την καταπολέμησή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας.

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, οι Θεσσαλονικείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και ήδη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμη δεν εμβολιάστηκαν.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μικρή επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και ακόμη και τώρα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν έχουν εμβολιαστεί, προλαβαίνουν να κάνουν το εμβόλιο για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:

- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.

- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.

- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.

- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

-Αν έχετε πάθει γαστρεντερίτιδα, καταναλώστε αρκετά υγρά (νερό, τσάι, κόκα-κόλα), ρύζι, πατάτες και αποφύγετε τα όσπρια και τα λαχανικά.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

ΦΣΘ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων - Να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για ένα χρόνο

Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη: Νέα καμπάνια από το ΚΕΕΛΠΝΟ



Εποχική γρίπη: Οι ειδικοί ζητούν ετοιμότητα από όλους & εκτιμούν έξαρση για εφέτος