ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Έκρυθμη η κατάσταση στα φαρμακεία με το άναρχο ωράριο

Την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των φαρμακείων εξαιτίας του άναρχου ωραρίου, περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Θανάσης Παπαθανάσης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στην Αίγλη Ζαππείου, τονίζοντας πως κυριαρχεί το χάος στις εφημερίες και στις διανυκτερεύσεις.

ΠΦΣ: Έκρυθμη η κατάσταση στα φαρμακεία με το άναρχο ωράριο

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του, «με τον τελευταίο νόμο για τη ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων και σε αντίθεση με τα όσα είχαμε συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα προκληθεί χάος στις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών».

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη, τονίζοντας πως κύρια προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αναπροσαρμογή προς τα επάνω του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί σε ομιλίες του και ο υπουργός Υγείας από το 2017. «Είναι απαράδεκτο και κοινωνικά ανάλγητο, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης, να επιβαρύνονται διαρκώς περισσότερο οι ασθενείς και οι πολίτες», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην αντίθεσή του για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών, «διότι έτσι τίθεται ευθέως θέμα διαφάνειας, λόγω της μη εκπροσώπησης των θεσμικών φορέων που μετέχουν στον τομέα του φαρμάκου», όπως είπε.

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές ημέρες και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάσης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μίλησε για εξόντωση του ελληνικού φαρμακείου, μέσα από το απορρυθμισμένο ωράριο.

Εν τω μεταξύ, απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, το οποίο κατατέθηκε πριν δύο ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, κ.λπ. για τη χορήγηση άδειας σε:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
  • Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και
  • Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Διαβάστε ακόμη:

Στο ΣτΕ το ΠΔ για την ίδρυση & λειτουργία των φαρμακείων - Θεοδοσιάδης: Έχουμε εμπιστοσύνη



Λουράντος: Ούτε στα ευρωπαϊκά κράτη λειτούργησε η απελευθέρωση των φαρμακείων

ΠΦΣ: Το νέο ωράριο απορρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακείων