ΦΑΡΜΑΚO

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο Ξανθός δεσμεύεται για λύση, ο ΠΦΣ ζητά τρίμηνα αποθέματα από τις εταιρείες

Για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο Ξανθός δεσμεύεται για λύση, ο ΠΦΣ ζητά τρίμηνα αποθέματα από τις εταιρείες

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, εμφανίστηκε πιο ρεαλιστής, επισημαίνοντας ότι «ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς». Οι φαρμακοποιοί έθεσαν ευθέως στον υπουργό Υγείας, την εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα, τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης και πρόσθεσε: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες.

Οι ελλείψεις αφορούν στις ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Από πλευράς ΠΦΣ επίσης, τονίσθηκε ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.
Χαρακτηριστικός είναι ο κατάλογος ελλείψεων που δημοσιεύει ο ΕΟΦ και αποδεικνύει και επισήμως την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΥΣΥΦΑ και στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, όπως εξ αρχής είχε τονισθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. «Οι αυξήσεις είναι πλέον τόσο μεγάλες και επιβαρύνουν τους καταναλωτές, που οι τιμές που αναγράφονται σε πολλές περιπτώσεις, είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής των σκευασμάτων αυτών» τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ανοικτή την ατζέντα της συζήτησης και αναμένει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας την υλοποίηση των θεμάτων που άπτονται της βελτίωσης της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων πολιτών και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί είχαν συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου για το θέμα αυτό, ωστόσο απέβη άγονη, ενώ σύμφωνα με τον ΠΦΣ, 200 περίπου φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά και από αυτά, τα 138 δεν πρόκειται να επιστρέψουν, καθώς οι παρασκευάστριες εταιρείες δήλωσαν ήδη τη διακοπή κυκλοφορίας τους. Τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι φαρμακοποιοί έξαλλοι με τον ΕΟΦ - Να δώσει λύσεις ΤΩΡΑΗ συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί

Αντωνίου: Αποσύρονται από την αγορά φθηνά φάρμακα και αντικαθίστανται από ακριβά on-patent

ΦΣΘ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων - Να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για ένα χρόνο

Το πυκνό δίκτυο των φαρμακείων στην Ελλάδα & η εντυπωσιακή άνοδος των OTC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ