ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Ανάσα & ικανοποίηση από την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τους υγειονομικούς και ελεύθερους επαγγελματίες, εκφράζει σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

ΠΦΣ: Ανάσα & ικανοποίηση από την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

Όπως αναφέρει αναλυτικά στην δήλωσή του ο κ. Θεοδοσιάδης:

“Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης”.

Να σημειώσουμε, ότι με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το σύστημα εισφορών 26,9% για τους ελεύθερους επαγγελματίες βγαίνει εκτός και μαζί με αυτό, ακυρώνεται ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, απόφαση ελήφθη από την Ολομέλεια του ΣτΕ λίγο πριν το Πάσχα, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά και αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Σημειώνεται πως κατά της απόφασης είχαν προσφύγει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Το ΣτΕ τους δικαιώνει, κρίνοντας αντισυνταγματικά τα εξής σημεία του “νόμου Κατρούγκαλου”:

  • Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.
  • Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Διαβάστε ακόμη:

Ελλείψεις φαρμάκων: Η πικρία του ΠΦΣ - Η ευθύνη των χειρισμών περνά σε άλλα χέρια

Ν.Δ.: Ταλαιπωρία με… “φουσκωμένες” οφειλές για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΑΥ

Φαρμακοποιοί: Πολύ σκληροί για να υποκύψουν - Ξαναστέλνουν στο ΣτΕ το Π/Δ για το ιδιοκτησιακό