ΦΑΡΜΑΚO

Novartis: Άνοιγμα στις νευροεπιστήμες με την εξαγορά της αμερικανικής AveXis

Το ποσό των $8,7 δισ.δολαρίων αναμένεται να δαπανήσει η φαρμακοβιομηχανία Novartis, προκειμένου να εξαγοράσει την AveXis, αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην θεραπεία της νωτιαίας μυικής ατροφίας.

Novartis: Άνοιγμα στις νευροεπιστήμες με την εξαγορά της αμερικανικής AveXis

Ο CEO της Novartis Vas Narasimhan, δήλωσε πως η συμφωνία για την εξαγορά της αμερικάνικης εταιρείας θα ενισχύσει την Novartis στον τομέα της νευροεπιστήμης.

Τον προηγούμενο μήνα η ελβετική εταιρεία πούλησε στην GlaxoSmithKine το 36,5% της JV έναντι $13 δισ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Novartis θα πληρώσει 218 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά της AveXis, η μετοχή της οποία έκλεισε την Παρασκευή στα 115,91 δολάρια. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει premium 88%.

Η Novartis ανέφερε ότι το προϊόν AVXS-101 της AveXis έχει την δυνατότητα να γίνει η «πρώτη στην ιστορία θεραπεία αντικατάστασης γονιδίων» για την νωτιαία μυική ατροφία.

Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες περίπου, ανακοινώθηκε συμμαχία στρατηγικής σημασίας μεταξύ Glaxo και Novartis, η οποία ωστόσο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια.

Ειδικότερα, για 13 δισ. δολάρια η GlaxoSmithKline συμφώνησε να εξαγοράσει μερίδιο της Novartis, ύψους 36,5%, που αφορά το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών προϊόντων υγείας της δεύτερης. Η συμφωνία ήρθε λίγες μέρες μετά την αποτυχία εξαγοράς αντίστοιχου τμήματος της Pfizer από την GlaxoSmithKline.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη στρατηγική κίνηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο νέων διευθυντών των δύο φαρμακευτικών κολοσσών, της Emma Walmsley (GlaxoSmithKline) και του Vas Narasimhan (Novartis).

Με τη συμφωνία αυτή η GlaxoSmithKline θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της διακίνησης πολύ κερδοφόρων σκευασμάτων της Novartis, όπως του Theraflu (φάρμακο για το κρυολόγημα) και των αναλγητικών Panadol.

Όπως είχε δηλώσει τότε η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Novartis Hellas κυρία Φωτεινή Μπαμπανάρα, ουσιαστικά η εν λόγω συμφωνία έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ενδυνάμωση της Novartis διεθνώς στην ογκολογία και στις καινοτόμες θεραπείες.

Με πληροφορίες του Euro2day

Διαβάστε ακόμη:

Σκάνδαλο Novartis: Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 10 πολιτικών

Συμφωνία Glaxo & Novartis - Η Novartis επικεντρώνεται στην ογκολογία



Novartis Hellas: Είμαστε κοντά στον ασθενή, τους επαγγελματίες υγείας & το προσωπικό μας

Νέα ανακοίνωση της Novartis: Να διελευκανθεί το συντομότερο η υπόθεση με διαφάνεια

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Η πρώτη & μοναδική θεραπεία από τις Biogen & Genesis Pharma