ΦΑΡΜΑΚO

Ν. Δημοκρατία: Έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς

Ν. Δημοκρατία: Έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς

Στις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά επανέρχονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ανέρχονται σε 216. Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια είναι τα πορίσματα των μέχρι σήμερα συναντήσεων του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια ποσοτήτων όλων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα ομαλοποίησης της κατάστασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Στην αρ. πρωτ. 4587/21.03.2018 ερώτησή μας αναφερόμασταν στο πρόβλημα της σημαντικής έλλειψης δεκάδων σκευασμάτων από την αγορά - με ορισμένα μάλιστα να βρίσκονται σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να εξοπλίζονται με υπομονή και επιμονή προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφηθεί. Φυσικά κάποιες φορές είναι αναγκασμένοι να επισκεφθούν και πάλι τον ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό αυτή τη φορά σκεύασμα.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ανέρχονται σε 216. Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχουν αποδώσει οι κύκλοι συναντήσεων του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια ποσοτήτων όλων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά; Ποια είναι τα πορίσματα των μέχρι σήμερα συναντήσεων;

2. Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα ομαλοποίησης της κατάστασης στην αγορά;

Οι συναντήσεις του ΕΟΦ με τις εταιρείες και η στάση του ΠΦΣ

Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του ΕΟΦ έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, με σκοπό να διευθετηθεί το θέμα και να ομαλοποιηθεί η αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη συναντηθεί με τις διοικήσεις της MSD & Janssen.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει χολωμένος και πλέον αποφασισμένος να μην συμμετέχει εφεξής στις συζητήσεις για το μείζον ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων, τονίζοντας ότι «πλέον η ευθύνη των χειρισμών περνά σε άλλα χέρια». Για το λόγο αυτό, δεν ήταν παρών την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στη συνάντηση με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

 Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση ΕΟΦ με τη Janssen για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων: Η πικρία του ΠΦΣ - Η ευθύνη των χειρισμών περνά σε άλλα χέρια

 

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο Ξανθός δεσμεύεται για λύση, ο ΠΦΣ ζητά τρίμηνα αποθέματα από τις εταιρείες

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι φαρμακοποιοί έξαλλοι με τον ΕΟΦ - Να δώσει λύσεις ΤΩΡΑ

BEST OF NETWORK