ΦΑΡΜΑΚO

Έντονη δυσαρέσκεια για τις δόσεις του clawback των δύο τελευταίων ετών

Έντονη δυσαρέσκεια για τις δόσεις του clawback των δύο τελευταίων ετών

Επέκταση της δυνατότητας αποπληρωμής του clawback των ετών 2016 και 2017 με μηνιαίους συμψηφισμούς έως και 120 δόσεις, ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι και δη οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Γράφει η Διονυσία Προκόπη

Η πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, η οποία ρυθμίζει την καταβολή του clawback για το έτος 2017, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «καταστροφικό clawback που ισοδυναμεί με δήμευση του ιατρείου» τους. Σύμφωνα με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να συμψηφίζει το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) με ισόποση οφειλή του προς τους παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας. Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Εάν το ποσό αυτόματης επιστροφής του παρόχου είναι ίσο ή υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% της ετήσιας υποβαλλόμενης δαπάνης του, μετά την αφαίρεση της έκπτωσης (rebate) και των μη αποδεκτών δαπανών από τον έλεγχο και εκκαθάριση, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Εάν το ως άνω ποσό είναι μικρότερο του 10%, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η απόφαση αφορά συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και συμβεβλημένους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς-προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, εκτιμάται, όμως, ότι με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η καταβολή του clawback του φαρμάκου. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να «στριμώξουν» το clawback όχι ενός αλλά δύο ετών, και του 2016 και του 2017, σε 12 με 24 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατ’ επέκταση βιωσιμότητας, ειδικά σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν ανάλογη ρύθμιση με αυτήν της περιόδου 2012-2015, για την οποία η είσπραξη του clawback μπορεί να γίνει με μηνιαίους συμψηφισμούς έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής ανά πάροχο. Θεωρούν δε άδικο για όσες επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη τα ποσά επιστροφής αυτής της περιόδου χωρίς τη ρύθμιση των 120 δόσεων να μην τους δίνεται η δυνατότητα της διευκόλυνσης για το clawback του 2016-2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για το clawback του φαρμάκου αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το επόμενο διάστημα και οι καταβολές να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Πρόθεση του υπουργείου Υγείας φέρεται να ήταν ο συμψηφισμός του clawback των ετών 2016-2017 σε περισσότερες από 24 δόσεις, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους «θεσμούς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η «χρυσή τομή» στο χρονοδιάγραμμα των καταβολών, καθώς τα ποσά επιστροφής των τελευταίων ετών βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα, απόρροια της ανεπάρκειας της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, έχει πει χαρακτηριστικά πολλές φορές ότι το clawback καθίσταται στην ουσία μη εισπράξιμο, λόγω ύψους αλλά και διαδικασίας.

Πηγή: Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕΚΕ: Καταστροφικό το clawback στους υπερήχους για τους καρδιολόγους - Θα δημευθούν ιατρεία

ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

BEST OF NETWORK

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σεισμός Ελασσόνα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στα κτήρια - Προς κατεδάφιση το σχολείο και 150 σπίτια

Ένοπλες Δυνάμεις: Συμμαχίες - «θηλιά» στο λαιμό του Ερντογάν - Οργή για τα νέα όπλα της Ελλάδας

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής: «Ξεμένουν» από ΜΕΘ, ποια θα λειτουργούν ως Covid

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τη λύση του καθολικού lockdown - Όλο το παρασκήνιο

Survivor: Δεν ξανάγινε! Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια – Ξέσπασε σε κλάματα η Μαριαλένα (video)

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας αυτή την εβδομάδα - Τι θα γίνει το Πάσχα

Δημήτρης Λιγνάδης: Το πόρισμα της έρευνας από το σπίτι του - Έρχονται νέες καταθέσεις μαρτύρων

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τα νέα μέτρα - Τι θα κρίνει το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

SMS στο 13033: Πώς θα μετακινούμαστε για καταστήματα, άθληση και φροντίδα ηλικιωμένου

Άγρια δολοφονία: Πατέρας σκότωσε με 20 σφαίρες την κόρη επειδή δεν του είπε πού είναι η πρώην του

Σεισμός Ελασσόνα – Άκης Τσελέντης: Οι μετασεισμοί θα συνεχίζονται για μήνες – Γιατί ανησυχεί