ΦΑΡΜΑΚO

Κολπική Μαρμαρυγή: Χαμηλά ποσοστά αιμορραγιών & εγκεφαλικών με θεραπεία της Bayer

Ενθαρρυντικά σε περισσότερους από 11.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν ριβαροξαμπάνη είναι τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης του προγράμματος XANTUS της Bayer, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Κολπική Μαρμαρυγή: Χαμηλά ποσοστά αιμορραγιών & εγκεφαλικών με θεραπεία της Bayer

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν το γενικό προφίλ ασφάλειας της ριβαροξαμπάνης (εμπορική ονομασία Xarelto®), στο πλαίσιο της συνήθους κλινικής πρακτικής. Η ριβαροξαμπάνη είναι ένας από του στόματος αναστολέας του παράγοντα Xa. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης ξεχωρίζουν τα χαμηλά ποσοστά αιμορραγίας και τα χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν θεραπεία με ριβαροξαμπάνη, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά διακοπής της θεραπείας.

Συνολικά, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 96% των ασθενών, δεν αναφέρθηκε κανένα από τα ακόλουθα: έκτακτα συμβάντα λόγω θεραπείας όπως αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή, μείζον αιμορραγικό επεισόδιο, εγκεφαλικό, συστημική εμβολή εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος ή θάνατος οποιασδήποτε αιτιολογίας. Τα πρώτα ευρήματα από το συνολικό πρόγραμμα XANTUS παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, τον Αύγουστο του 2017. Το πρόγραμμα XANTUS αποτελείται από τις τρεις μεγάλες, διεθνείς, προοπτικές, μελέτες παρατήρησης, την XANTUS, την XANAP και την XANTUS-EL.

«Αυτό το κλινικό πρόγραμμα είναι η μεγαλύτερη προοπτική ανάλυση ενός και μόνο νεότερου από του στόματος αντιπηκτικού για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και παρέχει πολύτιμες και υψηλής ποιότητας πληροφορίες για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής σε καθημερινή κλινική πράξη.», δήλωσε ο Δρ Michael Devoy Ιατρικός Διευθυντής της Bayer AG. «Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τους γιατρούς και τους ασθενείς στην ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της ριβαροξαμπάνης και να συνεχίσουμε τα εκτεταμένα κλινικά και ερευνητικά μας προγράμματα στην καθημερινή κλινική πρακτική».

10 εκατ. ασθενείς στην Ευρώπη

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί 2,5 φορές μέχρι το 2050. Λόγω των διαταραχών στη ροή αίματος, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να «ταξιδέψουν» στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, η από στόματος αντιπηκτική αγωγή έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την πλειοψηφία των σχετικών με ΚΜ εγκεφαλικών επεισοδίων και οι μελέτες XANTUS, XANAP και XANTUS-EL το επιβεβαίωσαν για τη ριβαροξαμπάνη και σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Σχετικά με τη ριβαροξαμπάνη

Η ριβαροξαμπάνη είναι ένα από τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, με το ευρύτερο φάσμα ενδείξεων από αυτά, και διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία Xarelto®. Το Xarelto είναι το μοναδικό από τα νεότερα αντιπηκτικά που έχει εγκριθεί για πέντε ενδείξεις σε επτά διαφορετικούς τομείς για την προστασία των ασθενών από φλεβική και αρτηριακή θρομβοεμβολή.

Συγκεκριμένα, οι θεραπευτικοί τομείς χρήσης του Xarelto περιλαμβάνουν:

-Την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συστημικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου

-Τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ) σε ενήλικες

-Τη θεραπεία της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) σε ενήλικες

-Την πρόληψη της υποτροπής της ΕΒΦΘ και της ΠΕ σε ενήλικες

-Την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘE) σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου

-Την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική αντικατάσταση γόνατος

-Την πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων, μετά από οξύ στεφανιαίο επεισόδιο σε ενήλικες ασθενείς με αυξημένους καρδιακούς βιοδείκτες και χωρίς προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο όταν συγχορηγείται με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ΑΣΟ) ή με ΑΣΟ συν κλοπιδογρέλη ή τικλοπιδίνη

Τα αντιπηκτικά είναι ισχυρές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών που είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Πριν από την έναρξη της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους για τον κάθε ασθενή.

Διαβάστε ακόμη:

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο βάρος πρέπει να χάσετε για να απαλλαγείτε από την καρδιακή αρρυθμία