ΦΑΡΜΑΚO

Στην Αθήνα η «Συμμαχία της Βαλέτα» - Το επόμενο βήμα για βιώσιμες τιμές στα ακριβά φάρμακα

Υπουργοί Υγείας και υψηλόβαθμα στελέχη των εννέα χωρών που συμμετέχουν στη Συμμαχία της Βαλέτα (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία) βρίσκονται σήμερα (11/07/2018) στην Αθήνα, για τη 5η συνάντησή τους.

Στην Αθήνα η «Συμμαχία της Βαλέτα» - Το επόμενο βήμα για βιώσιμες τιμές στα ακριβά φάρμακα

Ζητούμενο της συνάντησης είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα προς μια δεσμευτική συμφωνία για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτα με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση βιώσιμων για τα συστήματα υγείας τιμών αποζημίωσης στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα.

Ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας αυτής, είναι ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Χαρακτηρίζοντας τη Διακήρυξη της Βαλέτα φιλόδοξο εγχείρημα, ταυτόχρονα τονίζει ότι συνιστά σοβαρή, ρεαλιστική και υπολογίσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το ευρωπαϊκό τοπίο στο χώρο του φαρμάκου, ενδυναμώνοντας τη θέση των εθνικών κρατών και την πλευρά των ασθενών στη διαπραγμάτευσή τους με τη φαρμακοβιομηχανία.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης, η χώρα μας θέτει τις βασικές αρχές για τη νομική θωράκιση της συνεργασίας, ώστε τα αποτελέσματα της κοινής διαπραγμάτευσης να μπορούν να ενσωματώνονται σε εθνικό επίπεδο και να έχουν ισχύ σε κάθε χώρα. Ο κ. Ξανθός έχει προτείνει, επίσης, την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων της «Βαλέτα» (VTC) με εξειδικευμένους νομικούς από κάθε χώρα, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, επιδιώκοντας την επίλυση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των συστημάτων μας και της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζει κάθε χώρα. Άλλο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η διασφάλιση κινήτρων ώστε η φαρμακοβιομηχανία να συμμετέχει στην κοινή διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα με την εγγυημένη και γρήγορη πρόσβαση σε μεγάλες αγορές. Τέλος, στη διαδικασία της Βαλέτα εντάσσεται το κοινό Horizon Scanning και η κοινή αξιολόγηση (ΗΤΑ) των νέων φαρμάκων.

Στη συνάντηση της Αθήνας αναμένεται να συγκροτηθεί ένας «οδικός χάρτης» προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των χωρών σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους επόμενους μήνες να υπάρξει η δεσμευτική συμφωνία, με μια ευρύτατη πολιτική συναίνεση.

Διαβάστε επίσης:

Ξανθός από το βήμα του ΠΟΥ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα νέο υπόδειγμα φαρμακευτικής πολιτικής...

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων