ΦΑΡΜΑΚO

Ηπατίτιδα C: Πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα

Ηπατίτιδα C: Πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα

Πρόσβαση σε καινοτόμα φαρμακευτική αγωγή θα έχουν στο εξής όλοι οι πάσχοντες από ηπατίτιδα C, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκονται.

Σε ανάρτηση του, στο facebook, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης επισημαίνει πως «το σχετικό ΦΕΚ που βρίσκεται προς δημοσίευση, προβλέπει τη διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης στα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Πλέον όλοι οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης, θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό σε διάστημα μόλις 8-12 εβδομάδων!!!».

Η «αθόρυβη νόσος», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν οι επιστήμονες, επειδή δεν παρουσιάζει συμπτώματα για πολλά χρόνια, έχει «ενεργή» παρουσία και στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C, με το 80% εξ αυτών να μην το γνωρίζουν.

Μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ, η χώρα μας εντάσσεται και επισήμως στην εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπό τον τίτλο «Global health sector strategy on viral hepatitis 2016-2021» που στόχο έχει την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.