ΦΑΡΜΑΚO

Νέο αντιβιοτικό δοκιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το φάρμακο χαρακτηρίζεται ως «δούρειος ίππος», επειδή ξεγελά τα μικρόβια για να το δεχθούν στο εσωτερικό τους και μετά τα καταστρέφει.

Νέο αντιβιοτικό δοκιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 448 ανθρώπους με σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, από διάφορα βακτήρια (E.coli, Κλεμπσιέλλα κ.α.) έδειξαν ότι το νέο φάρμακο cefiderocol που ανέπτυξε η εταιρεία Shionogi Inc, είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με τις υπάρχουσες θεραπείες ενώ φαίνεται να είναι καλά ανεκτό από τους ασθενείς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, στη διάρκεια μιας λοίμωξης προκαλείται έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό του ασθενούς λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός του, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναζητούν περισσότερο σίδηρο. Το νέο αντιβιοτικό εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός: συνδυάζεται με το σίδηρο μέσα στο σώμα και, όταν τα μικρόβια ρίχνουν τις άμυνές τους για να απορροφήσουν το σίδηρο που θέλουν, εισάγουν στο εσωτερικό τους και το αντιβιοτικό.

Το νέο φάρμακο αναμένεται να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς με πνευμονία και άλλες λοιμώξεις ανθεκτικές στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναζητά εναγωνίως νέου τύπου αντιβιοτικά, καθώς αυξάνεται η αντοχή των μικροβίων στα υπάρχοντα φάρμακα.

Εκτιμάται ότι έως το 2050 δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Νέα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις