ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Νέα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Μικρόβια που εμφανίζουν ως και 90% σε πολλαπλές θεραπείες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής, είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Πολυανθεκτικά και απειλητικά για τη ζωή μικρόβια αναπτύσσονται σε νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι χειρουργικές πτέρυγες. Πολυανθεκτικά σημαίνει ότι πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Δικτύου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής, το 2017 το βακτήριο ψευδομονάδα - που αποτελεί συχνή αιτία λοιμώξεων εντός νοσοκομείων - παρουσίασε αντοχή σε πολλαπλά φάρμακα από 19,4% έως και 31,5%. Η αντοχή του μικροβίου klebsiella - που ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και πνευμονίες - κυμάνθηκε από 37,5% έως 66.1%. Αντίστοιχα, το μικρόβιο proteus - που συνήθως προκαλεί ουρολοιμώξεις - είχε αντοχή σε πολλαπλές θεραπείες από 17,7% έως 45,6% ενώ η αντοχή του βακτηρίου acinetobacter ξεπερνά το 90%! 

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται ανάλογα με το τμήμα νοσηλείας και τα υψηλότερα καταγράφονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, όπου καταγράφεται πάνω από 50% του συνόλου των λοιμώξεων. 

10% προσβάλλονται, 1000 πεθαίνουν

Εκτίμαται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους όχι από την πάθηση για την οποία μπήκαν στο νοσοκομείο αλλά εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 νοσηλευόμενους εκδηλώνει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αντοχής, τόσο δυσκολότερη η θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιδημιολόγους, βασική αιτία των συχνών λοιμώξεων είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί νοσηλευόμενοι στην Ελλάδα λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία, την ώρα που το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 37%.

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα διαθέτει από το 2014 ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτική επιτήρησή τους, εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού πρόληψης ανά νοσοκομείο και ενισχυμένο ρόλο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

BEST OF NETWORK

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που στραγγαλίστηκε - Τα κίνητρα των δραστών

Εμβολιασμοί: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίων χωρίς ηλικιακά κριτήρια για νησιά άνω των 10.000 κατοίκων

Ποιοι θα «μοιραστούν» 3 δισ. ευρώ τις επόμενες 90 ημέρες - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ιερουσαλήμ: Μία ιστορία βίας, φανατισμού και συνύπαρξης – Η «πρωτεύουσα δύο λαών» ξανά στις φλόγες

Υπουργείο Παιδείας: Αυτά είναι τα 50 νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία - Δείτε τη λίστα

Λεχαινά: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε την 5χρονη- Θρήνος για την Κλαούντια

Ζάκυνθος: Σοκάρει το πόρισμα της νεκροψίας για την εκτέλεση του επιχειρηματία

MasterChef Spoiler: Αυτή είναι η τριάδα του τελικού

Απίστευτο σκηνικό στον ΣΚΑΙ: Ξαφνικά ακούστηκε ένα καζανάκι στον αέρα (vid)

Survivor Spoiler 11/5: «Την γύρισε τη μπιφτέκα» - Χαμός σήμερα (video)

Πέτρος Φιλιππίδης: Από μέρα σε μέρα η κρίση του εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης σε βάρος του

Γιάννης Σπαλιάρας vs Τριαντάφυλλος Χατζηνικολάου: Ποιος είναι πιο αγαπητός στο κοινό; (poll)