ΦΑΡΜΑΚO

Τι αλλάζει στην τιμολόγηση φαρμάκων

Νέο πλαίσιο για την τιμολόγηση των φαρμάκων, για τον υπολογισμό clawback και rebate και τους κλειστούς προϋπολογισμούς προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Τι αλλάζει στην τιμολόγηση φαρμάκων

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης (και όχι βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου, και τα τα βιο-ομοειδή θα λαμβάνουν τιμή στο 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτοτύπου.

Αναμένται μια ανατιμολόγηση το χρόνο - αντί για δύο που γίνονται σήμερα - ενώ δελτίο τιμών θα εκδίδεται ανά τρίμηνο μόνο για τα φάρμακα των οποίων η πατέντα λήγει.

Όπως σχεδιάζουν από το υπουργείο Υγείας, οι τιμές των φαρμάκων θα έχουν ως «πλαφόν προς τα κάτω» το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), με κατώτατο όριο τα 0,20 ευρώ.

Στην Επιτροπή προαναγγέλθηκαν και αλλαγές στο τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η αποζημίωση για φάρμακα χρονίων παθήσεων θα εγκρίνεται μέσα σε 28 ημέρες.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) θα υπολογίζονται κατά 70% βάσει του μεριδίου αγοράς και 30% βάσει της ανάπτυξης του προϊόντος.

Για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) προβλέπεται κλιμακωτό ποσοστό.

Όσο για τους κλειστούς προϋπολογισμούς, αναμένεται να καθοριστούν ανά κατηγορία ασφαλιστικής αποζημίωσης χωρίς να αποκλείονται και ενοποιήσεις κατηγοριών.