ΦΑΡΜΑΚO

Απορριπτέα η χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα

Απορριπτέα η χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα

Την έντονη ανησυχία του για τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα της τιμολόγησης και του υπολογισμού του clawback, εκφράζει το φόρουμ της καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας, PhRMA Innovation Forum (PIF).

Το φόρουμ τονίζει ότι η προτεινόμενη -από το υπουργείο Υγείας- πολιτική τιμολόγησης που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι πλήρως απορριπτέα για πολλούς λόγους που αφορούν και στην απρόσκοπτη διαθεσιμότητα στους ασθενείς. Απορριπτέα είναι επίσης από το PIF, οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής μιας νέας μορφής clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση. Η προσχηματική μετατροπή του clawback σε ένα νέο επιπλέον rebate θα είναι ολέθρια για τη διάθεση και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, νέων αλλά και υπαρχόντων, προσθέτει.

Ειδικότερα για τις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις, το PhRMA Innovation Forum αναφέρει ότι από το 2013, οι επιστροφές σε clawback και rebate αυξάνονται συνεχώς ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ. «Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι οι καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που τους επιβάλλεται. Δυστυχώς σήμερα δεκάδες εταιρείες του τοπικού φαρμακευτικού κλάδου αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές σε clawback και rebate οι οποίες τους έχουν επιβληθεί, μη έχοντας προχωρήσει στην καταβολή τους, όχι επειδή το θέλουν ούτε επειδή απαραίτητα επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τα οικονομικά τους δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη βιώσιμη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά. Εμείς αντιθέτως ως φορέας που εκπροσωπεί τοπικά τη διεθνή καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, με αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις μας έναντι της Πολιτείας. Ωστόσο, επειδή για εμάς πολύ περισσότερο λόγω υψηλών μεγεθών η κατάσταση είναι οριακή, δε μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε ότι η απρόσκοπτη λειτουργία μας θα συνεχιστεί» αναφέρει το PIF σε σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, «τείνει να καταστεί εντελώς αδύνατη η βιώσιμη λειτουργία και παρουσία των εταιρειών-μελών μας. Με τις προδιαγραφόμενες νέες εξελίξεις, κινούμαστε ταχύτατα και επικίνδυνα προς την κατεύθυνση αυτή».

Το φόρουμ θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του προς την Πολιτεία, προσβλέποντας σε ένα σοβαρό διάλογο τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. Τέλος, απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για ειλικρινή σεβασμό στις ανάγκες των ίδιων των ασθενών. «Από πλευράς μας, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τις βέλτιστες και πλέον σύγχρονες θεραπείες. Και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις προσπάθειες αυτές με κάθε κόστος: εταιρικό, επιχειρηματικό, προσωπικό».

Πηγή: Newsbomb.gr

BEST OF NETWORK

Πάσχα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα δίοδια - Οι δικαιολογίες των οδηγών

Χανιά: Θρίλερ με 68 νεκρούς ηλικιωμένους από ανακοπή - Τι έδειξε η εκταφή - Τι ψάχνουν οι αρχές

Τζανάκης: Πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα μετά την Κυριακή του Θωμά - Τι είπε για το τέταρτο κύμα

Για τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν σήμερα μιλούν τουρκικά ΜΜΕ

Νέα Σμύρνη: 35χρονος αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά δύο μαθήτριες Λυκείου

Σύλληψη για κατασκοπεία στην Κω - Τι λέει ο δικηγόρος του 43χρονου στο Newsbomb.gr

Το σχέδιο Μητσοτάκη για σταδιακή «αποσωλήνωση» της οικονομίας και ολική επαναφορά μετά την πανδημία

Εξηγήσεις δίνει σήμερα ο Πέτρος Φιλιππίδης - Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για τρεις υποθέσεις

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη συμμορία με αρχηγό-«φάντασμα» που άλλαξε αποτυπώματα

Ανθή Σαλαγκούδη: «Υπήρξαν εκπομπές που με έκαναν να νιώσω άβολα» - Tι είπε για την τελική τριάδα

Survivor: Σοβαρό πρόβλημα για τον Τριαντάφυλλο - Όργιο φημών για άμεση οικειοθελή αποχώρηση

Ξύλο στην Πανεπιστημιούπολη: Φοιτητές εναντίον εναντίον αντιεξουσιαστών (vid)