ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Με χρήματα της φαρμακοβιομηχανίας ενισχύεται ο προϋπολογισμός της Υγείας

ΣΦΕΕ: Με χρήματα της φαρμακοβιομηχανίας ενισχύεται ο προϋπολογισμός της Υγείας

Άμεσα αντέδρασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στα όσα είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, στην ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναφέρθηκε για το 2018 ότι υπήρξε ενίσχυση της δαπάνης για το Νοσοκομειακό φάρμακο κατά 190 εκατομμύρια ευρώ και ότι στο 11μηνο του έτους, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το 2019 αναφέρθηκε:
Παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος.
Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
Δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.

Η φαρμακοβιομηχανία διευκρινίζει 4 σημεία, τα οποία, κατά την άποψη του κλάδου, πρέπει να επισμανθούν:

1. Η ενίσχυση της δαπάνης για το Νοσοκομειακό Φάρμακο κατά 190 εκατομμύρια προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!

2. Η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατομμύρια ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback. Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφάλιστων ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δισεκατομύρια ευρώ.

3. Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Διευκρινίζει όμως, ότι απουσιάζει παντελώς η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. 

4. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους.