ΦΑΡΜΑΚO

Νέες προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για προϊόντα που διακινούνται στο διαδίκτυο

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί για δύο προϊόντα.

Νέες προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για προϊόντα που διακινούνται στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Οργανισμός, το προϊόν που κυκλοφορεί με την ονομασία «Nutresin-Herbapure Ear», σε γυάλινο φιαλίδιο με σκούρο καφέ χρώμα και το οποίο διαφημίζεται διαδικτυακά με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Επί πλέον η ιστοσελίδα μέσω της οποίας διακινείται το προϊόν, δεν αναφέρει στοιχεία επικοινωνίας του παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος.

Οι καταναλωτές που τυχόν έχουν αγοράσει το εν λόγω σκεύασμα καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν καθώς μπορεί δυνητικά να είναι επικίνδυνο για την ακοή και τη γενικότερη υγεία τους.

Η ίδια προειδοποίηση ισχύει για το προϊόν με την ονομασία «Epimedyumlu Bitkisel Karışımlı Macun», το οποίο διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής, σε μορφή μαρμελάδας. Σύμφωνα με ενημερώση των αρμόδιων γερμανικών αρχών, περιέχει φαρμακευτική ουσία που δεν αναγράφεται στα συστατικά και η οποία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται τέτοια προϊόντα από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου.

Θα πρέπει, δε, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ιστοσελίδες που προωθούν προϊόντα ενάντια σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης, σε ιστοσελίδες που ζητούν προσωπικά στοιχεία ή προτρέπουν τους χρήστες να τηλεφώνησουν χωρίς να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την επιχείρηση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να είναι «υποψιασμένοι» απέναντι σε ιστοσελίδες δήθεν ελληνικές αλλά με περιεχόμενο που προέρχεται ξεκάθαρα από αυτόματη μετάφραση (με σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).

Υπενθυμίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ενώ τα προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και σύστασης μπορεί να θέσούν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.