ΦΑΡΜΑΚO

Νέα πλατοφόρμα για την παρακολούθηση των ελλείψεων στα φάρμακα εγκαινιάζει ο ΕΟΦ

Θα παρουσιαστεί στους φορείς της αγοράς τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου.

Νέα πλατοφόρμα για την παρακολούθηση των ελλείψεων στα φάρμακα εγκαινιάζει ο ΕΟΦ

Μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή για την καταγραφή των ελλείψεων σε φάρμακα εγκαινιάζει την ερχόμενη εβδομάδα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου, καλεί όλους όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων σε ειδική παρουσίαση προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας.

Το πρώτο μέρος της παρουσίασης απευθύνεται σε ενώσεις ασθενών, ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, φαρμακαποθηκάριους. Θα περιγραφεί η διαδικασία με την οποία θα υποβάλλονται οι δηλώσεις έλλειψης.

Το δεύτερο μέρος αφορά τις φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γνωστοποιούνται στο εξής οι ελλείψεις και οι διακοπές κυκλοφορίας.

Όπως έχει προαναγγείλει η διοίκηση του ΕΟΦ, μέσω της νέας εφαρμογής δεν θα παρακολουθούνται μόνο οι ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και αυτές που αφορούν αναλώσιμα και άλλα υλικά.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον Οργανισμό, αυτή την περίοδο λείπουν από την ελληνική αγορά περί τα 80 φάρμακα, ανάμεσά τους και νοσοκομειακά σκευάσματα καθώς και προϊόντα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στον κατάλογο των ελλείψεων, αναφέρονται σκευάσματα για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, μυοσκελετικά πρόβληματα, διάφορα αντιβιοτικά (τοπικά και μή), όπως και ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα και ανοσοσφαιρίνες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, εναλλακτικά σκευάσματα διατίθεται για πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά δεν διευκρινίζεται το πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενών που ήδη βρίσκονταν σε θεραπεία με κάποιο φάρμακο το οποίο τώρα δεν υπάρχει.