ΦΑΡΜΑΚO

Τι κάνει ένα ποδήλατο… αγώνων ζωής τόσο μοναδικό;

Αυτό το ποδήλατο δίνει έναν αγώνα ζωής, όπως και κάθε ασθενής που βιώνει την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Τι κάνει ένα ποδήλατο… αγώνων ζωής τόσο μοναδικό;

Το «ποδήλατο αγώνων ζωής» το έφερε στην Ελλάδα από την Αυστραλία η Sanofi. Το μοναδικό αυτό ποδήλατο μοιάζει σαν οποιοδήποτε άλλο, όμως στην πραγματικότητα αναπαριστά κάποια από τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, όπως κόπωση, έλλειψη ισορροπίας, μούδιασμα.

«Μου είπαν να δοκιμάσω ένα ποδήλατο. Ποδήλατο; Το καλύτερό μου, σκέφτηκα. Δεν μου είχαν πει ότι θα είναι …πειραγμένο! Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο αγαπητός καλλιτέχνης Κωστής Μαραβέγιας το «Μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής» και συνέχισε

«Είναι άλλο πράγμα, όμως, να φαντάζεσαι πως θα είναι κάτι και άλλο να μπαίνεις στ’ αλήθεια, στα παπούτσια του άλλου. Η εμπειρία μου ήταν πρώτα σωματική. Απέκτησα συναίσθηση επί του πρακτέου. Δεν πίστευα την κούραση που ένοιωθα, το πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσω την ισορροπία μου. Όταν τελείωσε το γύρισμα ήμουν μουδιασμένος, εξαντλημένος, δεν ένοιωθα τα χέρια μου. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ».

maraveyias bike

To ποδήλατο που έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση

Με τη συνεργασία ασθενών, νευρολόγων, φυσικοθεραπευτών και μηχανικών, δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο ποδήλατο, που αν και είναι αγωνιστικό, δεν προορίζεται για κλασικούς αγώνες, αλλά για αγώνες… ζωής. Τροποποιήθηκε λοιπόν έτσι, ώστε αν το δοκιμάσεις να αισθάνεσαι κάποια από τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Πως κατασκευάστηκε;

Αφαιρέθηκαν κομμάτια από τον δίσκο, δυσκολεύοντας τη χρήση των ταχυτήτων, τροποποιήθηκε η σέλα, ώστε να προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, προστέθηκαν μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν, κάνοντας τις λαβές δυσλειτουργικές και την οδήγηση δύσκολη.

Η νόσος και τα συμπτώματά της

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ενέχει σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, είναι σαν δαχτυλικό αποτύπωμα, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τα συμπτώματά της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από μούδιασμα στα άκρα ή απώλεια μνήμης έως και παράλυση ή απώλεια όρασης. Σήμερα, η διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης έχει αλλάξει και έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όσο καλύτερα είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, τόσο καλύτερα μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Ενημερώσου!

Για να ενημερωθείτε για την καμπάνια επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sanofi.gr