ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ - PIF: Κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης από το υπουργείο Υγείας

ΣΦΕΕ - PIF: Κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης από το υπουργείο Υγείας

Για «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς» που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Forum (PIF).

Απο την Διονυσία Προκόπη

Η απόκλιση έγινε αντιληπτή κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων, για το οποίο ΣΦΕΕ και PIF ανέμεναν ότι θα διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων. Το νέο μοντέλο «όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019) αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Επίσης, ανέμεναν ότι θα δημιουργηθεί ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς κι έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα έφεραν τις εταιρείες προ εκπλήξεως, με τον κλάδο τώρα να προειδοποιεί ότι «οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Συνεπώς, αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές».

«Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών. Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία. Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων. Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους. Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιρειών» τονίζουν ΣΦΕΕ και PIF.

Τέλος, οι δύο φορείς της φαρμακοβιομηχανίας καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναθεωρήσει τους «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς» και να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. «Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου είναι μονόδρομος» καταλήγουν.

 

BEST OF NETWORK