ΦΑΡΜΑΚO

Πρώτη συνάντηση Κικίλια – φαρμακοβιομηχανίας: Συνεργασία και όχι αιφνιδιασμοί

Εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχε η πρώτη συνάντηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Πρώτη συνάντηση Κικίλια – φαρμακοβιομηχανίας: Συνεργασία και όχι αιφνιδιασμοί

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (30/07/2019) με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Phrma Innovation Forum.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Aπό την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε τη διάθεσή της για συνεργασία καθώς και ότι δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει τον κλάδο με την πολιτική φαρμάκου.

Παρά τη σύντομη διάρκεια της συνάντησης, ως πρωτεύον τέθηκε το θέμα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών (rebate & clawback). Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα, ενώ καταστρέφουν τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας, τόνισε ο ΣΦΕΕ.

Επίσης, επισημάνθηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με την υπέρβασή της να είναι εκτός ελέγχου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι «ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών».

Πιο αναλυτική συζήτηση για τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη συνάντηση.