ΦΑΡΜΑΚO

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κίνδυνος από τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή

Αυστηρή εφαρμογή του νόμου ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή καθώς συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κίνδυνος από τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή

της Διονυσίας Προκόπη

Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του, επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια επανειλημμένες εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων στα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Μάλιστα για το σοβαρό αυτό θέμα έχει κάνει και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης έθεσε το ζήτημα, στο πλαίσιο της συνάντησης των εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει κατά καιρούς πολλές παρεμβάσεις και μάλιστα προσέφυγε στον εισαγγελέα, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα, συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή -όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης –προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η δημόσια υγεία» δήλωσε ο κ. Πατούλης.