ΦΑΡΜΑΚO

Από την Αττική ξεκινά η διάθεση ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές

Τέλος η αναμονή στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για περίπου 2.000 ογκολογικούς ασθενείς το μήνα, στην Αττική, καθώς από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η απευθείας διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης για θεραπείες στις ιδιωτικές κλινικές.

Από την Αττική ξεκινά η διάθεση ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές

της Διονυσίας Προκόπη

Η συνεργασία ΕΟΠΥΥ – ιδιωτικών κλινικών στον τομέα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ανακοινώθηκε επισήμως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, και τη διοίκηση του Οργανισμού, τον πρόεδρο Βασίλη Πλαγιανάκο και τη νέα αντιπρόεδρο, Θεανώ Καρποδίνη, σε εκδήλωση το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η ταλαιπωρία στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για ένα κομμάτι ογκολογικών ασθενών εξαλείφεται σήμερα, είπε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι το πρώτο τμήμα της κυβερνητικής δέσμευσης υλοποιείται μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Oι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα. Για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Το επόμενο διάστημα, η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων θα επεκταθεί και σε ιδιωτικές κλινικές της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς προς το παρόν αφορά μόνο 21 κλινικές στην Αττική και περίπου 2.000 ασθενείς το μήνα. Θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες ασθενών, ενώ η διάθεση των ΦΥΚ θα επεκταθεί και σε φάρμακα μη νοσοκομειακής χρήσης, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Στη συνέχεια, θα προστεθούν και τα ιδιωτικά φαρμακεία ως σημεία διανομής των ΦΥΚ, με επιλογή του ασφαλισμένου, καθώς και η κατ' οίκον διανομή.

«Στη δική μας φιλοσοφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το πώς υπηρετούνται οι πολίτες από το σύστημα», τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «το υπουργείο είναι ανθρωποκεντρικό. Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και η πρώτη μας αγωνία, μέριμνα και φροντίδα θα είναι για αυτούς».

0905 YY EOPPY2

Τα επόμενα βήματα του ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Οργανισμού και των κλινικών, ευχαρίστησε τις ιδιωτικές κλινικές για την «έμπρακτη αρωγή τους στους χρονίως πάσχοντες».

Το πρώτο βήμα γίνεται με τα ογκολογικά φάρμακα, την παροχή και αποζημίωση των οποίων έχει εξασφαλίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Έρχονται όμως και παρεμβάσεις στα φαρμακεία του Οργανισμού. Μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Ομόνοια, καθώς και η μεταστέγαση του φαρμακείου του Γκύζη σε κατάλληλο κτήριο στη Λ. Αλεξάνδρας. Το Νοέμβριο θα ακολουθήσει το φαρμακείο της Καλλιθέας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί νέα διεύθυνση στον Οργανισμό για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, αναμνηστικές πλακέτες για την έναρξη της συνεργασίας απονεμήθηκαν στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).