ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοβιομηχανία: Ετοιμάζονται κινήσεις-έκπληξη που θα ταρακουνήσουν την κυβέρνηση

Προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση ρίχνει η φαρμακοβιομηχανία, μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, την Τρίτη (15/10/2019). Παρόλο που το νομοσχέδιο περιλάμβανε κάποιες διατάξεις φαρμακευτικής πολιτικής, με πιο διαφημισμένη τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του clawback με αναπτυξιακές δαπάνες, η φαρμακευτική αγορά τονίζει ότι όλα τα προβλήματα παραμένουν στο τραπέζι και απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Φαρμακοβιομηχανία: Ετοιμάζονται κινήσεις-έκπληξη που θα ταρακουνήσουν την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δημιουργήσει προσδοκίες στον κλάδο για άμεση διευθέτηση των χρόνιων ζητημάτων, που όμως δεν ήρθε με την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα των ζητημάτων.

Αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς η φαρμακοβιομηχανία είναι ότι προτάσεις και λύσεις οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση, μετατίθενται για το μέλλον χωρίς ουσιαστική δικαιολόγηση. Αποτέλεσμα είναι το πρώτο νομοθετικό δείγμα γραφής του υπουργείου Υγείας, να περνά κάτω από τον πήχη.

Ειδικότερα, τα 50 εκατ. ευρώ προς συμψηφισμό που έχουν προβλεφθεί για το 2019 χαρακτηρίζονται «τσιρότα για τον καρκίνο», καθώς το σύνολο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον κλειστό δημόσιο προϋπολογισμό για το φάρμακο του 1,945 δισ. ευρώ, η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει μία δεύτερη φαρμακευτική δαπάνη ετησίως.

Παράλληλα, δεν γίνεται καμία κίνηση για να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις. Το κόστος τους, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί δαπάνη πρόληψης, ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Επίσης, η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενταγμένη και αυτή στην ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχει αναζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, παρόλο που διευρύνθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που απολαμβάνουν φαρμακευτική κάλυψη, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έμεινε σταθερή.

Η αίσθηση ότι για τον τομέα του φαρμάκου δεν γίνεται ουσιαστικά τίποτα, γίνεται εντονότερη γιατί το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση προχωρά στην παροχή κινήτρων για σειρά άλλων κλάδων. Παραδείγματα υπάρχουν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων, στις κρατικές ενισχύσεις εντάσσονται «επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες καθώς και σε δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών», για τα ναυπηγεία προβλέπεται παραχώρηση στους επενδυτές και των χώρων γύρων από τα ναυπηγεία, ενώ ο επενδυτής αναλαμβάνει τα βάρη «κουρεμένα». Επίσης, στον τομέα των κατασκευών θα ανασταλεί ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 2020 και για τρία χρόνια, αυξημένα κίνητρα θα έχουν οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.α.

Για τον τουρισμό, τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία της χώρας» προχωρά η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, ενώ η κυβέρνηση επανεξετάζει τη χρησιμότητα του τέλους διαμονής, χωρίς να αποκλείει ακόμα και την πλήρη κατάργησή του. Καλές οι επενδύσεις στον τουρισμό, όμως η υπεραξία που παράγει η φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά στο ΑΕΠ και θα πρέπει να διαφυλαχτεί, επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.

Το φλέγον ζήτημα είναι αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης, γιατί από εκεί πηγάζουν τα υπόλοιπα. Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει αύξηση, αναδρομικά για το 2019 και ακόμα μεγαλύτερη για το 2020. Και διερωτάται:

-Γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ήδη η κατανομή της δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς;

-Γιατί δεν έχουν εξαιρεθεί τα εμβόλια;

-Γιατί δεν δίνεται κονδύλι για την κάλυψη των ανασφάλιστων;

Ο κλάδος περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις, γιατί το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι μπροστά. Προειδοποιεί, τέλος, ότι ετοιμάζονται κινήσεις-έκπληξη που θα ταρακουνήσουν την κυβέρνηση. Η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού θα κρίνει πολλά…

Πηγή: Newsbomb