ΦΑΡΜΑΚO

Εμβολιαστική πολιτική χωρίς κονδύλια για την πρόληψη - Στα ύψη το clawback το 2019

Εμβολιαστική πολιτική χωρίς κονδύλια για την πρόληψη - Στα ύψη το clawback το 2019

Καταστροφικό διαμορφώνεται το 2019 για τον κλάδο του φαρμάκου εξαιτίας του clawback, όπως προκύπτει από τα σημειώματα των υποχρεωτικών επιστροφών τα οποία λαμβάνουν οι εταιρείες το τελευταίο διάστημα.

της Διονυσίας Προκόπη

Οι εκτιμήσεις ήδη έκαναν λόγο για νέο ρεκόρ στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από τα 572 εκατομμύρια το 2018, φέτος το clawback αναμενόταν να φτάσει τα 770 εκατ. ευρώ. Οι δυσοίωνες προβλέψεις φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, καθώς με βάση τα σημειώματα για το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφεται αύξηση 23,6% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Η κατάσταση επιδεινώνεται το τρίτο τρίμηνο του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τους υπόλοιπους μήνες αναμένεται επίσης σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς τον Οκτώβριο ξεκινά η περίοδος του εμβολιασμού με την εποχική γρίπη και κορυφώνεται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνοντας ότι για τον εκτροχιασμό της εξωνοσοκομειακής δαπάνης κύριο ρόλο έχουν παίξει η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά και η διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων φαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη μένει σταθερή. Όπως υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Αυγούστου 2019 υπάρχει ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών κατά 200.000 ΑΜΚΑ.

Ξεχωριστό κονδύλι για την πρόληψη

Το παράδειγμα των εμβολιασμών αναδεικνύει τις πλευρές του προβλήματος που θέτει ο ΣΦΕΕ, δηλαδή της απραξίας που καλύπτεται από το clawback και των διευρυνόμενων αναγκών. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ο εμβολιασμός προάγεται ως μέτρο πρόληψης διότι αφενός προάγει τη δημόσια υγεία, αφετέρου εξοικονομεί πόρους για τα συστήματα υγείας καθώς μειώνει τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, σε όλες σχεδόν τις χώρες, το κονδύλι του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού είναι ξεχωριστό από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι για την πρόληψη και τους εμβολιασμούς. Τα εμβόλια περιλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παραμένει σταθερή παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν και οι ανάγκες αυξάνονται.

Ταυτόχρονα, η απαραίτητη προσπάθεια της Πολιτείας για ενίσχυση της εμβολιαστικής συνείδησης και για αύξηση των εμβολιαστικών στόχων, δεν συνοδεύεται από επιπλέον κονδύλια για τους εμβολιασμούς. Έτσι, η εκάστοτε καμπάνια καταλήγει κατά τον ΣΦΕΕ, να γίνεται ένα ακόμα παράδειγμα απραξίας, στο οποίο οδηγείται η Πολιτεία με την εφαρμογή του μηχανισμού του clawback, αφού κάθε πρόσθετο έξοδο καλύπτεται από τους παρόχους και τις υποχρεωτικές επιστροφές τους. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, στα πλάνα ανάπτυξης και στις θέσεις απασχόλησης, εν τέλει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο ΣΦΕΕ καλεί τα τρία υπουργεία να συνεργαστούν και να δώσουν λύση, ώστε το κονδύλι για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών να προέλθει από την Πρόνοια και επιπλέον τα κονδύλια για τον εμβολιασμό να είναι ξεχωριστά από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται και το θέμα της νοσοκομειακής δαπάνης, για την οποία η έλλειψη στοιχείων είναι ακόμα μεγαλύτερη, όπως μεγάλες είναι και οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω ελλιπούς προϋπολογισμού και ελλείψεων ελέγχου σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.

BEST OF NETWORK

Σήφης Βαλυράκης: Πώς έχασε τη ζωή του ο πρώην υπουργός - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Εστίαση: Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια - Αντίστροφη μέτρηση για χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ

Καιρός: Εβδομάδα με τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες! Προειδοποίηση Μαρουσάκη (vid)

Ανδρέας Παπανδρέου: Το τρομερό μυστικό του που γνώριζαν μόνο 2 άνθρωποι

Διερευνητικές: Τα παιχνίδια με το χρόνο, το blame game και το «όπλο» που φοβούνται οι Τούρκοι

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Lockdown: Δεν βάζουμε μυαλό! Χαμός στα μαγαζιά - Δείτε τι γίνεται σε Ερμού και εμπορικά κέντρα

Φρεγάτες Belh@rra: Πιο κοντά από ποτέ - Η πρόταση της Παρλί για 4 πλοία, ναυπήγηση και Fremm

Κορονοϊός - Κολχικίνη: Υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιους και πότε θα χορηγείται

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Διπλό τζακ ποτ στην κλήρωση Τζόκερ: Πόσα χρήματα θα μοιράσει την Τρίτη (26/1)

Πένθος για την Τίνα Μεσσαροπούλου - Συγκινεί η ανάρτησή της