ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Εξωφρενικά υψηλό το clawback για το 2019 – Τιμωρούν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για το 2019 θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και τα 430 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Μαζί με το rebate, το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας.

ΠΕΦ: Εξωφρενικά υψηλό το clawback για το 2019 – Τιμωρούν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ανησυχία και απογοήτευση εκφράζουν οι εταιρείες - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέσω επιστολής που απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ προς τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Όπως τονίζει η ΠΕΦ στην επιστολή, τα ποσά αυτά είναι πέραν κάθε οικονομικής λογικής και δεν μπορούν να πληρωθούν.

«Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας και η –πέραν κάθε οικονομικής λογικής– επιβάρυνση του clawback οδηγεί σε υπερχρέωση και ουσιαστικά σε μαρασμό την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, έναν κλάδο με στρατηγική σημασία και σημαντική οικονομική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα.

Για το 2019, η υποχρεωτική υπερφορολόγηση, μέσω του clawback και του rebate, αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας, έναντι του 15%, που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις –ελάχιστες– χώρες της Ευρώπης, οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοια πρακτική, δηλαδή τριπλάσια! Δηλαδή συνολική άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση 70%!» επισημαίνει η ΠΕΦ.

«Δέος» προκαλούν τα πρώτα στοιχεία για το 2020

Η ΠΕΦ επισημαίνει ότι τα οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα που παράγονται κυρίως από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, επιβαρύνονται για να προωθούνται οι εισαγωγές. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο τζίρος των γενοσήμων στον ΕΟΠΥΥ εμφανίζει οριακή μεταβολή μεταξύ 2019 και 2018, η υποχρεωτική υπερφορολόγηση, μέσω του clawback στα γενόσημα θα είναι αυξημένη κατά 36%! Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η δαπάνη αυξάνεται, λόγω της υποκατάστασης των οικονομικών φαρμάκων από νέες ακριβότερες θεραπείες» τονίζει.

Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα πρώτα στοιχεία για το clawback του 1ου τριμήνου του 2020. Μάλιστα, η ΠΕΦ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι προκαλούν δέος, καθώς σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η αύξηση υπερβαίνει το 46%. Επιπλέον, η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της δαπάνης στο 2020, λόγω των νέων ακριβών φαρμάκων, που μπαίνουν σε κυκλοφορία και της εκτιμώμενης αύξησης των εμβολίων, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, ειδικά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Είναι προφανές και δεδομένο ότι τέτοιες επιβαρύνσεις δεν μπορούν να πληρωθούν από καμία εταιρεία. Θέτουν θέματα βιωσιμότητας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και στερούν αναγκαίους πόρους για την πραγματοποίηση επενδύσεων» προσθέτει η ΠΕΦ.

Άμεσες παρεμβάσεις

Με βάση τα παραπάνω δυσμενή στοιχεία, οι εταιρείες-μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ζητούν την άμεση υλοποίηση, μέσα στον Μάιο, μιας σειράς παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν:

1. Την εξασφάλιση ρεαλιστικής επαρκούς χρηματοδότησης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και τους ανασφαλίστους.

2. Τη δραστική ενίσχυση του ποσού των συμψηφισμών μεταξύ επενδύσεων και clawback, διότι δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία. Είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να ενισχυθεί.

3. Τον υπολογισμό του clawback σε τιμές ex-factory όπως αυτό αναλογεί.

4. Τη δικαιότερη κατανομή του clawback, ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά εκείνοι οι οποίοι προκαλούν την αύξηση της δαπάνης.

Τέλος, η ΠΕΦ προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων ισοδυναμεί με απόφαση που θα επιφέρει την ανεπανόρθωτη συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τη ματαίωση των σημαντικών προγραμματισμένων επενδύσεων, την απώλεια θέσεων εργασίας και την ακύρωση της αναπτυξιακής προσπάθειας που πραγματοποιούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με οικονομικά φάρμακα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των ασθενών.

«Η πανδημία υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάζει την επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Είναι ώρα η Ελλάδα να πάψει να τιμωρεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία» καταλήγει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ