ΦΑΡΜΑΚO

PIF: Θετικό βήμα η αναθεώρηση της θετικής λίστας - Απουσιάζει η καινοτομία

Την πρώτη ουσιαστική αναθεώρηση της θετικής λίστας –του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων- εδώ και δύο χρόνια, με την ένταξη 195 συσκευασιών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, χαιρετίζει το PhRMA Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί 26 κορυφαίες εταιρείες φαρμακευτικής καινοτομίας.

PIF: Θετικό βήμα η αναθεώρηση της θετικής λίστας - Απουσιάζει η καινοτομία

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει τον έντονο προβληματισμό των μελών του, καθώς μεταξύ των 195 αυτών ιδιοσκευασμάτων συμπεριλαμβάνεται μόνο μία νέα δραστική ουσία, παρά το γεγονός ότι δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το PhRMA Innovation Forum, υπάρχουν αιτήματα που έχουν κατατεθεί ακόμα και πριν από δύο έτη και αφορούν καινοτόμα φάρμακα και νέες ενδείξεις που έλαβαν έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές το 2017 και το 2018. Κατά συνέπεια, εντείνονται οι ανησυχίες περί μη έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται έντονα λόγω της πανδημίας του COVID-19, η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή δύναται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή νοσηλειών και επισκέψεων στις δομές υγείας της χώρας, θωρακίζοντας ουσιαστικά το σύστημα υγείας μας» προσθέτει το PIF.

Κατάργηση του τέλους εισόδου

Το PhRMA Innovation Forum καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και των σχετικών Επιτροπών να κινητοποιηθούν άμεσα και να προχωρήσουν στην ένταξη νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Προϋπόθεση, όμως, για την ομαλοποίηση της κατάστασης είναι η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, η οποία είχε εξαγγελθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά προς το παρόν δεν έχει νομοθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να εντάξει την κατάργηση του rebate εισόδου 25% σε επόμενο νομοσχέδιο.

«Οι υπέρμετρες καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας πρέπει να έρθουν σε ένα τέλος προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισημαίνει, τέλος, το PhRMA Innovation Forum.