ΦΑΡΜΑΚO

Υπέρταση: Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα των β-αναστολέων - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι β-αναστολείς είναι κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών και για την προστασία της καρδιάς από ένα δεύτερο έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά από ένα πρώτο έμφραγμα (δευτερογενής πρόληψη).

Υπέρταση: Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα των β-αναστολέων - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), αν και δεν αποτελούν πλέον την πρώτη επιλογή για την αρχική θεραπεία των περισσότερων ασθενών.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι β-αναστολείς μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από άλλα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην πρόληψη ασθενειών και θανάτου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων. Για να τεθεί υπό έλεγχο, οι γιατροί συνταγογραφούν μια σειρά από διαφορετικά φάρμακα.

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες του NHS αναφέρουν ότι αντί για β-αναστολείς, στους περισσότερους ασθενείς θα πρέπει να συνταγογραφούνται αναστολείς του MEA (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης) και εάν προκαλούν παρενέργειες, αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs). Και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αναστολείς διαύλων ασβεστίου και διουρητικά.

Οι β-αναστολείς αποτελούσαν τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά στη συνέχεια παραγκωνίστηκαν, καθώς κυκλοφόρησαν νεότερα φάρμακα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παρόλα αυτά, οι γενικοί ιατροί και οι καρδιολόγοι αναφέρουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν β-αναστολείς συχνά διστάζουν να τα αλλάξουν.

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις όλων των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 380.000 ασθενείς που ήταν εγγεγραμμένοι στην βάση δεδομένων UK Clinical Practice Research Datalink.

Διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και από οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σχέση με εκείνους στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί αναστολείς ΜΕΑ.

Η υπέρταση επηρεάζει το ένα τρίτο των Βρετανών ενηλίκων – αν και πολλοί δεν το συνειδητοποιούν, επειδή η πάθηση σπάνια έχει εμφανή συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή είναι να την ελέγχετε τακτικά.

Ο καρδιολόγος του King's College του Λονδίνου, καθηγητής Μάρτιν Κάουι, δήλωσε: «Οι βήτα αναστολείς δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για την υπέρταση εδώ και αρκετό καιρό και δεν θα έπρεπε να χορηγούνται σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς. Πολλοί ασθενείς όμως που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα επί χρόνια είναι απρόθυμοι να τα αντικαταστήσουν με άλλα φάρμακα, επειδή αισθάνονται ότι λειτουργούν μια χαρά. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτό που οι γιατροί γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό και δείχνουν ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι όταν μιλούν στον γιατρό τους και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν ένα διαφορετικό φάρμακο στο μέλλον».

Πηγή: Mail Online