ΦΑΡΜΑΚO

Επιστολή ΣΦΕΕ στον υπουργό Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων

Την στήριξη του στα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, όπως απαγόρευση εξαγωγών και έλεγχος σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, δηλώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να εστιάζουν, κυρίως, στην πρόληψη και δευτερευόντως στην αποκατάσταση των προβλημάτων.

Επιστολή ΣΦΕΕ στον υπουργό Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων

Σχετικά με τη διεξαγωγή ελέγχων, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, σημειώνει ότι θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν. «Ως εκ τούτου, ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων» σημειώνει.

Προσθέτει ότι ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχει στείλει τις προτάσεις του προς το υπουργείο και τον ΕΟΦ, με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. «Όπως από το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών», τονίζει ο ΣΦΕΕ. Σημειώνει μάλιστα, ότι μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ, θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών.

Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι το θέμα των ελλείψεων είναι ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ.

«Κύριε υπουργέ, είναι εμφανές και γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας - Αυστρίας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα εκτός αν αποφασίσετε ριζικές μεταρρυθμίσεις, και δεν εννοούμε αυξήσεις τιμών» τονίζει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή προς τον υπουργό και ενημερώνει τέλος ότι «οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ