ONMED

Προσοχή στις διατροφικές διαταραχές - Μονάδα στο Αιγινήτειο & ιστοσελίδα δύο μεγάλα «όπλα»

Η σχέση μας με το φαγητό δεν λύνεται ποτέ, μέχρι το τέλος της ζωής μας. Είτε κάποιος διαθέτει έναν αδύνατο σωματότυπο, είτε έναν πιο γεμάτο, η σχέση μας με την διατροφή φαίνεται ότι είναι ισόβια.Βεβαίως από το παλεύουμε να κρατήσουμε την ισορροπία μας στην διατροφή και στο βάρος μας, μέχρι την ψυχογενή ανορεξία, και την ψυχογενή βουλιμία, ο δρόμος είναι μακρύς και για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σε περίπτωση που προκύψει κάποια διατροφική διαταραχή, ώστε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατρό.

Προσοχή στις διατροφικές διαταραχές - Μονάδα στο Αιγινήτειο & ιστοσελίδα δύο μεγάλα «όπλα»

Τα παραπάνω τόνισε ο Φραγκίσκος Γονιδάκης, Eπίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή, είναι η συνεργασία που ανακοίνωσε η φαρμακευτική η Cana Laboratories και η σειρά περιποίησης προσώπου EXELIA Cosmetics με τη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο για τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.edtalk.gr.

Πρόκειται για μία εξειδικευμένη ιστοσελίδα που παρέχει, όχι μόνο αξιόπιστη πληροφόρηση για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, αλλά και τη δυνατότητα, εάν ο χρήστης το επιθυμεί, να μπορεί να προχωρήσει στην παρακολούθηση ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης για την ψυχογενή βουλιμία, που θα τον οδηγεί βήμα προς βήμα στο να γνωρίσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής.

O Φραγκίσκος Γονιδάκης, Υπεύθυνος του Προγράμματος παρουσίασε την ιστοσελίδα και τους στόχους της, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την ψυχογενή ανορεξία, την ψυχογενή βουλιμία και τη διαταραχή υπερφαγίας.

Ο κ. Γονιδάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Αν και το κοινό γνωρίζει περισσότερο την ψυχογενή ανορεξία λόγω των δραματικών επιπτώσεων της στην υγεία του ατόμου, η ψυχογενής βουλιμία είναι πολύ περισσότερο συχνή καθώς έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως είπε, σε αντίθεση με την ανορεξία. Δυστυχώς, όμως παραμένει μια “κρυφή” διαταραχή, καθώς το άτομο συχνά ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια». Για παράδειγμα όπως σημείωσε, το κοριτσάκι σε μία τρυφερή ηλικία, ντρέπεται να πάει σχολείο εξαιτίας του προβλήματος αυτού και κλείνεται στον εαυτό του, με αρνητικά αποτελέσματα για την ψυχολογία αλλά και το σώμα του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η πρέσβειρα των προϊόντων EXELIA, Ναταλία Δραγούμη, η οποία, τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη νέα αυτή συνεργασία. Τα EXELIA Cosmetics αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, ότι εκτός από ένα όμορφο πρόσωπο, προσφέρουν κι ένα κοινωνικό πρόσωπο».

Επίσης, σε μία κρίση ειλικρίνειας, η κυρία Δραγούμη, τόνισε ότι «Η μάχη με το φαγητό κρατάει μια ζωή. Προσωπικά κινδυνεύω να γίνω ορθορεκτική. Κάνω παζάρια με το φαγητό από το πρωί ως το βράδυ».

Ο Βύρων Καραγιαννόπουλος, Product Manager των EXELIA Cosmetics επισήμανε: «Από τη δημιουργία τους τα EXELIA Cosmetics συνδέθηκαν με την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη τριών παθήσεων που απειλούν σήμερα την υγεία των γυναικών. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευση μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γονιδάκη για την εξαιρετική συνεργασία και να τον συγχαρώ για το σημαντικό του έργο».

Σχετικά με τη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο:

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1990, αρχικά ως ειδικό εξωτερικό ιατρείο. Aπό το 2004 και την επίσημη θεσμοθέτηση ως Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, λειτουργούν πλέον δύο θεραπευτικά προγράμματα, το ενδονοσοκομειακό (δύναμης 3 κλινών) και το εξωνοσοκομειακό. Το εξωνοσοκομειακό θεραπευτικό πρόγραμμα, διαθέτει συνδυασμό ατομικής γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και ομαδικής ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών. Από το 2011 λειτουργεί και ειδικό πρόγραμμα διαλεκτικής-συμπεριφορικής θεραπείας για ασθενείς, που εκτός από τη διαταραχή πρόσληψης τροφής πάσχουν και από οριακή διαταραχή προσωπικότητας. H μονάδα, εκτός από το κλινικό και ερευνητικό της έργο, έχει αναπτύξει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα με στόχο την εκπαίδευση ειδικών της ψυχικής υγείας στη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Σχετικά με την Cana Laboratories:

H Cana Laboratories είναι μια ελληνική εταιρεία που από την ίδρυση της το 1928, παρασκευάζει και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υγείας στην ελληνική αγορά. H Cana Laboratories αποτελεί τον έμπιστο συνεργάτη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και δραστηριοποιείται στους τομείς των Φαρμακευτικών Προϊόντων, των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, της Ειδικής & Κλινικής Διατροφής, της Βρεφικής Φροντίδας, των Συμπληρωμάτων Διατροφής & Βιταμινών, των Καλλυντικών & Δερμοκαλλυντικών.

Η εργοστασιακή μονάδα της εταιρείας διαθέτει γραμμές παραγωγής που λειτουργούν με αυστηρές προδιαγραφές και παράγουν προϊόντα ιδιαίτερων απαιτήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 13 πιο εθιστικές ανθυγιεινές τροφές – Πώς θα καταλάβετε αν είστε εθισμένοι



Πείνα vs. λιγούρα: Πώς θα τις ξεχωρίσετε με βάση τα... συμπτώματα

Υπερφαγία: Πού οφείλεται, ποιος ο ρόλος των ορμονών

Διατροφικές διαταραχές: Ποια οφείλεται σε βακτήρια