Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τι προκαλούν στους πάσχοντες οι επεξεργασμένες τροφές
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων, προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες.

Οι ασθενείς συχνά περνούν περιόδους ύφεσης, όπου τα συμπτώματα υποχωρούν προσωρινά.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή τα βιομηχανοποιημένα, έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα που κυριαρχούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στα άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.
Η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με περισσότερες υποτροπές της νόσου, ενώ οι τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν εντονότερη δραστηριότητα στις βλάβες που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με όσα είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στη Βαρκελώνη.
«Θα συνιστούσα τη μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφών ως μια πολύτιμη υποστηρικτική στρατηγική για τη διαχείριση της νόσου στα πρώιμα στάδια», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Gloria Dalla Costa, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
«Δεν πρόκειται για αντικατάσταση των θεραπειών, αλλά για συμπληρωματική θεραπεία, μια παρέμβαση χαμηλού κινδύνου και δυνητικά μεγάλης ωφέλειας».
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί αποτελούν πρόβλημα;
Ο όρος «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» αναφέρεται σε προϊόντα που προέρχονται κυρίως από επεξεργασμένα συστατικά όπως κορεσμένα λιπαρά, άμυλο και πρόσθετα σάκχαρα. Περιέχουν, επίσης, πλήθος προσθέτων (χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ύλες, σταθεροποιητές) που τα καθιστούν πιο γευστικά, ελκυστικά και ανθεκτικά στο χρόνο. Τέτοιες τροφές είναι:
- Συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και μπάρες
- Ζαχαρούχα δημητριακά και αναψυκτικά
- Έτοιμα γεύματα και προϊόντα που μπαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων
- Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 451 ασθενείς με πρώιμη σκλήρυνση κατά πλάκας, εκτιμώντας την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μέσω δειγμάτων αίματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών δεν φάνηκε να προκαλεί την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
- Συνδέθηκε όμως με μεγαλύτερες εγκεφαλικές βλάβες, χαμηλότερη γνωστική απόδοση και περισσότερες υποτροπές.
- Σε βάθος 5ετίας, όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές, είχαν 30% περισσότερες υποτροπές.
- Σε διάστημα 2 ετών, εμφάνισαν περισσότερες νέες ενεργές βλάβες και μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος των υπαρχουσών.
Επιταχυντής της φλεγμονής
Η Dalla Costa εξηγεί ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι υπερεπεξεργασμένες τροφές δεν προκαλούν την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δρουν ως «χρόνιοι επιταχυντές φλεγμονής», εντείνοντας τις ήδη υπάρχουσες διεργασίες.
Οι λόγοι πίσω από αυτή τη δράση είναι πολλοί:
- Πρόσθετα όπως οι γαλακτωματοποιητές και τα συντηρητικά μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, επιτρέποντας σε ενδοτοξίνες να περάσουν στο αίμα και να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό.
- Τα υψηλά επίπεδα λιπαρών καθιστούν τη μυελίνη πιο ευάλωτη στην επίθεση του ανοσοποιητικού.
- Το μεταβολικό στρες από τη διατροφή μπορεί να περιορίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντέξει ή να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί η νόσος.
«Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων προκαλεί μια αλυσίδα βιολογικών διαταραχών που εντείνουν τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας», σημειώνει η Dalla Costa.
Πηγή: ECTRIMS