ΟΜΟΡΦΙΑ

Μικρός κίνδυνος καρκίνου από την υπεριώδη ακτινοβολία στο μανικιούρ

Η υπεριώδης ακτινοβολία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα κέντρα αισθητικής για να στεγνώνει γρηγορότερα το βερνίκι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μικρός κίνδυνος καρκίνου από την υπεριώδη ακτινοβολία στο μανικιούρ

Η υπεριώδης ακτινοβολία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα κέντρα αισθητικής για να στεγνώνει γρηγορότερα το βερνίκι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν και ο κίνδυνος προκύπτει από τη συχνή και μακρόχρονη έκθεση, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgia Regents των ΗΠΑ τονίζουν ότι στο μανικιούρ και το σολάριουμ χρησιμοποιείται η ίδια επικίνδυνη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 17 είδη συσκευών σε κέντρα αισθητικής και εκτιμούν ότι, ανάλογα με την ισχύ του μηχανήματος, χρειάζονται 8 έως 208 επισκέψεις ώστε να επέλθουν βλάβες στα κύτταρα του δέρματος.

Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Λίνζι Σιπ τονίζει πως «η πρακτική δεν είναι απαγορευτική, εκτός αν εφαρμόζεται πολλές φορές μέσα σε ένα μήνα».

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για αρκετές μορφές καρκίνου του δέρματος. Τόσο ο ήλιος όσο και το τεχνητό φως εκπέμπουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ακτινοβολία από τις συσκευές που στεγνώνουν το βερνίκι νυχιών μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως αυτές οι μελέτες δεν είχαν εξετάσει μεμονωμένες συσκευές ώστε να μετρήσουν τα επίπεδα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο νέο ερευνητικό έργο μετρήθηκαν τα ακριβή επίπεδα ακτινοβολίας UV-A σε διαφορετικούς τύπους συσκευών.

Η ακτινοβολία UV-A είναι ο ένας εκ των τριών τύπων υπεριώδους ακτινοβολίας και ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος, την εμφάνιση των ρυτίδων και την καταστροφή του DNA εντός των κυττάρων του δέρματος. Έτσι, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση του καρκίνου.

Οι συσκευές πολλών Βατ (Watt) φάνηκε να εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας UV-A.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόση ακτινοβολία εκπέμπουν κατά μέσο όρο τέτοιου είδους συσκευές και κατέληξαν ότι χρειάζονται περίπου 11 συνεδρίες ώστε να παραχθεί αρκετή ακτινοβολία UV-A και κατ’ επέκταση να αυξηθούν έστω και λίγο οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

Αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός, οι ερευνητές τονίζουν πως το αντηλιακό είναι απαραίτητο ώστε να προστατεύσουμε τα χέρια μας από τη βλαβερή ακτινοβολία, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συχνή εφαρμογή της πρακτικής.

Διαβάστε επίσης:

Οι κίνδυνοι που κρύβει το πιο συνηθισμένο τελετουργικό ομορφιάς

Επικίνδυνο το μανικιούρ για αλλεργίες και λοιμώξεις