ΟΜΟΡΦΙΑ

Αναδόμηση δοντιού με τη δύναμη του λέιζερ

Το λέιζερ χρησιμοποιείται συστηματικά στην Οδοντιατρική για τη μερική αποκατάσταση του δοντιού όμως μελλοντικά θα μπορεί να προλαμβάνει εκτενείς βλάβες στη ρίζα των δοντιών, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Αναδόμηση δοντιού με τη δύναμη του λέιζερ

Στο πλαίσιο εργαστηριακών δοκιμών σε πειραματόζωα, η ακτίνα του λέιζερ αποδείχθηκε πως μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό νέας οδοντίνης – της στιβάδα που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine έδειξε ότι η το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στον οδοντικό πολφό (ζωντανός ιστός στην εσωτερική κοιλότητα του δοντιού) ώστε να σχηματιστεί εκ νέου η οδοντίνη.

tooth2

Η νέα μέθοδος δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί άμεσα στην Οδοντιατρική, ωστόσο η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σημειώνει πως πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη.

Το λέιζερ θα μπορεί πιθανώς να προλαμβάνει εκτενείς βλάβες στη ρίζα του δοντιού, οι οποίες επιβάλλουν την απονεύρωση ή την εξαγωγή του δοντιού.