ΟΜΟΡΦΙΑ

Νέα, αυστηρότερα μέτρα του FDA για το σολάριουμ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ζητά από τους κατασκευαστές να προειδοποιούν τον καταναλωτή για τον κίνδυνο καρκίνου λόγω σολάριουμ.

Νέα, αυστηρότερα μέτρα του FDA για το σολάριουμ

Η νέα οδηγία συνιστά να μη χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος μαυρίσματος από νέους κάτω των 18 ετών. Στόχος είναι να περιοριστούν τα αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές.

Ο FDA εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους για τις συσκευές σολάριουμ εδώ και 30 χρόνια, όμως για πρώτη φορά ζητά από τους ίδιους τους κατασκευαστές να προειδοποιούν τον καταναλωτή για τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου.

Οι συσκευές θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση, ενώ οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το κοινό μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων αλλά και στις ιστοσελίδες που προωθούν τα προϊόντα τους.

Η νέα οδηγία αναφέρει επίσης ότι το σολάριουμ δεν ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν εκδηλώσει παλαιότερα καρκίνο του δέρματος ή έχουν ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει σαν στόχο να μειωθούν τα περιστατικά μελανώματος – της πλέον θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος – τα οποία ολοένα και αυξάνονται στις ΗΠΑ κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το μελάνωμα είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου που «χτυπά» τους νέους.

Διαβάστε επίσης:

Ύποπτες ελιές: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Τα σημεία που είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος
Οι γιατροί προειδοποιούν για το σπυράκι που... σκοτώνει