ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή: Απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις που σας καίνε

Σε κανέναν μας δεν αρέσει να έχει σπυράκια ακμής στο πρόσωπο ή στο υπόλοιπο σώμα. Πρόκειται, δε, για μία δερματική κατάσταση που δεν επηρεάζει μόνο τους έφηβους, αλλά πολύ συχνά εμφανίζεται και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ακμή: Απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις που σας καίνε

Δείτε μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορεί να απασχολούν και εσάς και διαβάστε τις απαντήσεις, ώστε να είστε σωστά ενημερωμένοι σχετικά με την ακμή:

Γιατί έχω ακόμα ακμή αν και είμαι πια άνω των 25 ετών;

getty rf photo of woman applying cream to face

Η ακμή στους ενήλικες προκαλείται από την ίδια βασική αιτία όπως και στους έφηβους: από την αυξημένη παραγωγή ελαίων του προσώπου και βακτηρίων. Κάθε αλλαγή στις ορμόνες του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης εκείνης εξαιτίας εγκυμοσύνης ή έμμηνης ρύσεως, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην παραγωγή των φυσικών ελαίων του προσώπου. Επίσης, οι γυναίκες που καπνίζουν έχει αποδειχτεί ότι έχουν αυξημένη τάση προς ακμή. Τέλος, η ακμή είναι κάτι που εξαρτάται σε ένα βαθμό και από τα οικογενειακά γονίδια, οπότε είναι πιθανό αν ένας γονέας είχε ακμή ως ενήλικας, το παιδί του να παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα 40 ετών.

Πλένομαι/καθαρίζω το πρόσωπό μου συχνά, αλλά ακόμα έχω μαύρα στίγματα. Γιατί;

PRInc rm photo of acne diagram

Το πλύσιμο του προσώπου δεν σας απαλλάσσει από τα μαύρα στίγματα ή την ακμή. Ο λόγος είναι ότι τα μαύρα στίγματα (blackheads) δημιουργούνται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας όταν το φυσικό έλαιο αυτής (sebum) αντιδράει με τον αέρα μέσα σε έναν ιδιαίτερα "βουλωμένο" πόρο στο δέρμα. Όταν ο πόρος είναι πλήρως κλειστός, τότε θα έχετε σπυράκι με λευκή κεφαλή. Συνιστάται να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και μετά από τυχόν εφίδρωση να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό (όχι καυτό νερό!). Μην τρίβετε την επιδερμίδα σας καθώς επιδεινώνετε την ακμή.

Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να περιορίσουν την ακμή;

getty rf photo of doctor talking to patient

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πιθανό να βοηθήσουν ορισμένες γυναίκες να περιορίσουν τα σπυράκια της ακμής. Οι ορμόνες που περιέχουν μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών. Αυτές ευθύνονται για την υπερβολική παραγωγή φυσικών ελαίων στην επιδερμίδα. Ωστόσο, ακόμα και αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια θα χρειαστεί και πάλι να περιποιηθείτε σωστά την επιδερμίδα σας κατά της ακμής.

Είναι δυνατόν το μεϊκάπ να προκαλέσει ακμή;

getty rf photo of woman applying makeup

Ναι. Για την ακρίβεια οτιδήποτε βάζετε στο πρόσωπό σας μπορεί εν δυνάμει να "βουλώσει" τους πόρους της επιδερμίδας. Προτιμήστε προϊόντα μεϊκάπ, αντηλιακά και άλλα καλλυντικά που δεν περιέχουν έλαια. Στην αγορά θα βρείτε επίσης ειδικά καλλυντικά προϊόντα για λιγότερη ακμή, που απευθύνονται σε άτομα με προδιάθεση στην ακμή. Επίσης, προτιμήστε foundations στο μεϊκάπ που αντί για υγρή είναι σε μορφή πούδρας. Αν, ωστόσο, επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνα που είναι σε υγρή μορφή, μερικοί δερματολόγοι συνιστούν να επιλέξετε προϊόντα "τύπου ματ" που δεν περιέχουν υγρή σιλικόνη, αλλά διμεθικόνη ή κυκλομεθικόνη.

Είναι το στρες παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση ακμής;

getty rm photo of tired woman at office

Όχι. Το στρες δεν θεωρείται βασικός παράγοντας εμφάνισης ακμής. Αντιθέτως, η ακμή που τυχόν ήδη έχετε μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σας. Αν αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ακμή, μπορεί να μειώσετε και τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σας. Από την άλλη πλευρά, σε μερικές περιπτώσεις, το στρες μπορεί όντως να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ακμής ή να προκαλέσει εξάρσεις της. Αν έχετε αντιληφθεί κάτι τέτοιο στον οργανισμό σας, ακόμα και οι πιο απλές τεχνικές αντιμετώπισης του στρες, όπως οι βαθιές αναπνοές ή ο διαλογισμός, μπορεί να σας βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η περίοδος την όψη της επιδερμίδας

Κυτταρίτιδα: Οι 3 παράγοντες που την επιδεινώνουν δραματικά

Αντηλιακό: 10 λάθη που κάνετε και τελικά καίγεστε

Πως να αφαιρέσετε τις τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα