ΟΜΟΡΦΙΑ

Η επιστήμη δείχνει το είδος γυμναστικής που συμβάλλει περισσότερο για μια λεπτή μέση

Μπορεί η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο στον διάδρομο του γυμναστηρίου, ή η αεροβική άσκηση να αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και να σας βοηθούν να μείνετε σε φόρμα, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, υπάρχει ένα άλλο είδος άσκησης για όσους επιθυμούν να έχουν πιο μικρή περιφέρεια στην μέση.

Η επιστήμη δείχνει το είδος γυμναστικής που συμβάλλει περισσότερο για μια λεπτή μέση

Αυτό το είδος γυμναστικής είναι οι ασκήσεις με βάρη! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τακτική άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης της περιφέρειας της μέσης, φαινόμενο που είναι σύνηθες με το πέρας των ετών, ειδικά στους άντρες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν στενά 10.500 υγιείς άντρες ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ευρύτερη έρευνα Health Professionals Follow-up Study που διεξήχθη από το 1996 έως και το 2008.

Διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά ασκήσεων με βάρη καθημερινά ήταν αρκετά για να μειώσουν αισθητά την περιφέρεια της μέσης των συμμετεχόντων.

Οι άνδρες που έκαναν τακτικά γυμναστική με βάρη είχαν μικρότερη αύξηση στην περιφέρεια της μέσης τους (-0,67 εκατοστά) κατά την περίοδο των 12 ετών της έρευνας, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μέτρια προς έντονη αεροβική άσκηση (-0,33 εκατοστά), ή σωματική εργασία στην καθημερινή τους ζωή, όπως το συχνό "ανέβασμα-κατέβασμα" σε σκάλες (-0,16 εκατοστά).

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι άνδρες που γενικά διήγαγαν καθιστική ζωή και δεν έκαναν καμία τακτική άσκηση εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού τους βάρους και της περιφέρειας της μέσης τους.

Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι μια ομάδα επιμέρους συνθηκών/παθήσεων που περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση του αίματος, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και την παχυσαρκία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Η πρωινή γυμναστική κόβει την όρεξη

Μουδιάζει το στόμα σας όταν τρώτε κάποιες τροφές; Δείτε τι σας συμβαίνει

Ασυνήθιστος χρωματισμός στα χείλη: Τι σημαίνει για την υγεία σας

Καρκίνος του δέρματος: Μάθετε τα πρώιμα σημάδια μέσα από εικόνες