ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς θα αποφύγετε την κρίση ακμής πριν την περίοδο

Οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται λίγο πριν την περίοδο συνοδεύονται συχνά από κρίσεις ακμής.

Πώς θα αποφύγετε την κρίση ακμής πριν την περίοδο

Περίπου δύο εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση, αυξάνονται τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Τις ημέρες αυτές αυξάνονται επίσης οι προσταγλαδίνες, ουσίες που παράγοντες από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας.

Οι διαδικασίες αυτές προωθούν την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Το σμήγμα, σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα, φράζουν τους πόρους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα ενοχλητικά σπυράκια.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις κρίσεις ακμής πριν την περίοδο.

1. Δοκιμάστε το αντισυλληπτικό χάπι

Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας ώστε να εξετάσετε κατά πόσο το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια πιθανή επιλογή για εσάς. Το χάπι επιβραδύνει την παραγωγή σμήγματος επειδή μπλοκάρει τη συνήθη αύξηση στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών στην πρόληψη της κρίσης δεν είναι εγγυημένη για όλες τις γυναίκες.

2. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Αγγίζουμε το πρόσωπό μας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, συνήθως αυθόρμητα. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κίνηση αυτή, καθώς τα χέρια μας κουβαλούν βακτήρια που μεταφέρονται στο πρόσωπο και επιδεινώνουν την κρίση ακμής. Μην ξεχνάτε επίσης να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καλλυντικό.

3. Καθαρίστε το κινητό σας

Τα σπυράκια εμφανίζονται συχνά στο πηγούνι και τα μάγουλα, περιοχές που έρχονται σε επαφή με το κινητό τηλέφωνο. Δεδομένου ότι το κινητό είναι μια αρκετά βρώμικη συσκευή –αφού το αγγίζουμε δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα και έρχεται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες αλλά και το εσωτερικό της τσάντας– συμβάλλει κι αυτό με τον... τρόπο του στο πρόβλημα.

4. Κάντε ντους αμέσως μετά τη γυμναστική

Φροντίστε να κάνετε ντους όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την προπόνηση. Ο συνδυασμός ιδρώτα, βακτηρίων και λιπαρότητας εγγυάται ότι θα εμφανιστούν σπυράκια μέχρι την επόμενη περίοδο.

5. Αναζητήστε προϊόντα με ρετινόλη

Η ρετινόλη βοηθά να παραμένουν οι πόροι του δέρματος καθαροί και απαλλαγμένοι από νεκρά κύτταρα. Μην βιαστείτε να αξιολογήσετε το αποτέλεσμα, καθώς χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μέχρι να δείτε διαφορά από τα συγκεκριμένα προϊόντα.

6. Πάρτε δραστικά μέτρα με συνταγή γιατρού

Εάν κανένα από τα απλά, παραδοσιακά μέτρα πρόληψης δεν φέρνει αποτέλεσμα, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να σας προτείνει στοχευμένη αγωγή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Το βότανο που καταπολεμά την ακμή
Σκασμένα χείλη: 2 φυσικές συνταγές για βαθιά ενυδάτωση
Ημιμόνιμο μανικιούρ: Πόσο συχνά μπορεί να γίνεται για να είναι ασφαλές