ΟΜΟΡΦΙΑ

Η αγάπη για το σολάριουμ αναγνωρίζεται ως εθισμός

Το σολάριουμ είναι εθιστικό και μάλιστα μπορεί να αποτελεί ένδειξη δύο σοβαρών ψυχικών διαταραχών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η αγάπη για το σολάριουμ αναγνωρίζεται ως εθισμός

Το σολάριουμ είναι εθιστικό και μάλιστα μπορεί να αποτελεί ένδειξη δύο σοβαρών ψυχικών διαταραχών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα άτομα που επισκέπτονται συχνά τα κέντρα αισθητικής για τεχνητό μαύρισμα μπορεί να πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή κάποια διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (BDD).

Αμερικανοί ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα κατάταξης αυτής της συνήθειας στην κατηγορία των εθισμών. Η μελέτη τους δείχνει ότι αρκετά άτομα παρουσιάζουν εξαρτητική συμπεριφορά από την αισθητική πρακτική και παράλληλα παρουσιάζουν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διαγνωστικό εργαλείο που ονομάζεται Tanning-DSM. Αποτελεί προσαρμογή του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εργαλείου Ψυχικών Διαταραχών, της πασίγνωστης «βίβλου» των ψυχιάτρων. Χρησιμοποιήθηκαν οκτώ αντίστοιχα κριτήρια προκειμένου να μελετηθεί η πιθανότητα εθισμού στο τεχνητό μαύρισμα.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας φάνηκε να συνδέονται άμεσα με τη συχνότητα επίσκεψης στα κέντρα αισθητικής.

Η μελέτη με τίτλο “Εξάρτηση από το Τεχνητό Μαύρισμα και Ψυχοπαθολογία: Αξιολόγηση των Αγχωδών Διαταραχών και της Κατάχρησης Ουσιών” (Tanning Addiction and Psychopathology: Further Evaluation of Anxiety Disorders and Substance Abuse) πρόκειται να δημοσιευθεί στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχικές διαταραχές που εκδηλώνονται με ψυχοσωματικά συμπτώματα

Όταν η ρουτίνα γίνεται εμμονή και καταναγκασμός

Τι δεν πρέπει να πείτε σε ένα άτομο με καταναγκασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ