ΟΜΟΡΦΙΑ

Πανάδες & κηλίδες. Ποιες μπορεί να εξαφανίσει ο δερματολόγος

Οι δυσχρωμίες είναι η συσσώρευση μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος. Προκαλούνται όταν η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι στο υπόλοιπο δέρμα.

Πανάδες & κηλίδες. Ποιες μπορεί να εξαφανίσει ο δερματολόγος

Αυτό συνήθως συμβαίνει για να προστατευτεί η επιδερμίδα από τον ήλιο, αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα. Οι δυσχρωμίες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, τις κηλίδες και τις πανάδες. Αίτιο πρόκλησης και των δύο είναι η ηλιακή έκθεση.

Οι πανάδες αρκεί μια φορά για να εμφανιστούν, ενώ οι κηλίδες χρειάζεται περισσότερα χρόνια έκθεσης στον ήλιο για να εμφανιστούν. Πανάδες εμφανίζουν κυρίως οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες, ενώ κηλίδες οι ανοιχτόχρωμες.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι κηλίδες αντιμετωπίζονται με θεραπείες laser και πίλινγκ τριχλωροξεικού οξέως. Το πίλινγκ εφαρμόζεται σε καθαρό πρόσωπο. Ο γιατρός εφαρμόζει την χημική ουσία και την αφήνει για λίγο μέχρι η επιδερμίδα να εμφανίσει μια λευκή απόχρωση . Η επιδερμίδα του προσώπου διατηρεί την λευκή της όψη για 30 λεπτά και στη συνέχεια αποκτά ερυθρή όψη. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής θα νιώσετε ένα μέτριο ή έντονο κάψιμο το οποίο σταματά όταν αφαιρεθεί η ουσία. Τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν και η βλάβη σπανίως υποτροπιάζει. Αμέσως μετά τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες οι οποίες περιέχουν ταλκ για να υποχωρήσει η ερυθρότητα γρήγορα. Το laser που χρησιμοποιείται κυρίως είναι τι Q-switched Alexandrite και με δυο ή τρεις εφαρμογές οι κηλίδες εξαφανίζονται.

Σε αντίθεση οι πανάδες εξαλείφονται με ειδικές κρέμες και πίλινγκ με άλφα ή βήτα υδροξυοξέα και τρετινοΐνη Και τα νέα Fractional Laser τα οποία κάνουν τρυπούλες σε επιδερμίδα και χόριο με αποτέλεσμα την ήπια και ελεγμένη απολέπιση και την απομάκρυνση των πανάδων. Έτσι η καταπολέμηση τους μπορεί να γίνει και στο σπίτι.

Από τις κηλίδες μπορείτε να απαλλαγείτε μια για πάντα, ακολουθώντας την κατάλληλη αγωγή και αποφεύγοντας τον ήλιο. Πρόκειται για μόνιμη ίαση, ενώ για τις πανάδες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εάν έχετε ανοιχτό φωτοτυπο τότε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα και τεχνικές θα απαλλαγείτε τελείως. Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των σκουρόχρωμων επιδερμίδων, οπού η απόλυτη ίαση είναι αδύνατη αλλά είναι δυνατή καλυτέρευση της εικόνας

Οι δυσχρωμίες εμφανίζονται στα φωτοεκτεθειμένα μέρη ανάλογα με την δράση του ήλιου και τον φωτότυπο της κάθε επιδερμίδας.

Συνήθως ο σκούροι φωτότυποι έχουν περισσότερες κηλίδες και μεγαλύτερης έκτασης, ενώ ο ανοιχτός λιγότερες και μικρότερες έκτασης.

Οι δυσχρωμίες έχουν πάντα σκουρότερη μορφή από αυτή της επιδερμίδας ή στις δυσχρωμίες όμως συγκαταλέγονται και οι λευκοί λεκέδες;

Οποιαδήποτε αλλαγή της χροιάς του δέρματος θεωρείται δυσχρωμία, ο κόσμος όμως όταν λέει έτσι εννοεί τις σκούρες βλάβες. Λευκές βλάβες προκαλούνται είτε από την λεύκη είτε από θερμικό ή χημικό ή μηχανικό τραυματισμό σε λευκό δέρμα. Επίσης υπάρχει η καλοήθης σταγονοειδής υπομελάνωση (Κ.Σ.Υ.) όπου εμφανίζεται μετά τα 40 σε αντιβράχια και κνήμες κυρίως στις γυναίκες και οφείλεται σε ατροφία των μελανοκυττάρων. Οι λευκές βλάβες δεν απαντούν πολύ καλά στην αγωγή που συνιστάται κυρίως σε θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία η οποία μαυρίζει το δέρμα. Η Κ.Σ.Υ δεν θεραπεύεται.

Οι πανάδες εμφανίζονται μετά την εφηβεία, ενώ οι κηλίδες σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως μετά τα 40.

Οι δυσχρωμίες δεν μεταδίδονται. Η εμφάνιση τους οφείλονται στην υπερέκθεση στον ήλιο είτε σε κάποια εγκυμοσύνη, στη χρήση αντισυλληπτικών ή κάποιων φαρμάκων, η μετά από τραυματισμό κυρίως θερμικής η χημικής αιτιολογίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ MD PhD
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ