ΟΜΟΡΦΙΑ

Ο αφανής κίνδυνος που διατρέχετε με τα μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου

Γνωρίζατε ότι τα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου, τα οποία χρησιμοποιείτε κυρίως για να βγάλετε το μεικάπ, κρύβουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας;

Ο αφανής κίνδυνος που διατρέχετε με τα μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου

Σύμφωνα με ειδικούς δερματολόγους του Ιατρικού Κέντρου Wexner στο Οχάιο των ΗΠΑ, τα συγκεκριμένου τύπου υγρά μαντηλάκια περιέχουν την ουσία μεθυλισοθειαζολινόνη (ΜΙ). Αυτή η χημική ένωση χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση των βακτηρίων, αλλά θεωρείται και μία από τις πιο βασικές αιτίες αύξησης των περιστατικών δερματίτιδας.

Μάλιστα το 2013 η ΜΙ χαρακτηρίστηκε ως η πιο αλλεργιογόνος ουσία από την αμερικανική Ένωση Δερμτίτιδας.

Η ΜΙ είχε εγκριθεί για χρήση σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας το 2005, και σχεδόν αμέσως, οι εταιρείες άρχισαν να κάνουν αναφορές για ενδεχομένως επικίνδυνα συντηρητικά όπως τα "parabens" και οι ενώσεις που σχετίζονται με την φορμαλδεΰδη. Αλλά καθώς η εμπορική επιτυχία που γνώρισαν τα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου μεγάλωνε, όλο και περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις άρχισαν να καταγράφονται. Αξίζει αν σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί επίσης να βρεθεί σε σαπούνια και προϊόντα μαλλιών.

Ωστόσο σε αυτά τα προϊόντα, η ΜΙ δεν μένει αρκετό χρόνο σε επαφή με την επιδερμίδα, αφού κατά κανόνα ξεβγάζεται γρήγορα με νερό. Στα μαντηλάκια καθαρισμού, όμως, μένει στο πρόσωπο ακόμα και μετά την χρήση τους.

Οι ερευνητές συνιστούν στο κοινό να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν ΜΘΖ και ακόμα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να προσέχει ώστε πάντα να ξεβγάζει καλά με αγνό σαπούνι κάθε χημική ουσία που έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνετε όταν βγάλετε φουσκάλα στο πόδι

Τι να κάνετε για τα ενοχλητικά σπυράκια στην πλάτη

Πώς να προστατεύσετε την επιδερμίδα του προσώπου το καλοκαίρι

Σφιχτή και λεία επιδερμίδα με την πιο ταπεινή μάσκα ομορφιάς