ΟΜΟΡΦΙΑ

Καταστρέφουμε καθημερινά τα μάτια μας: Δείτε πώς

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να θυμόμαστε όμως ότι είναι και το παράθυρο μέσα από το οποίο βλέπουμε καθημερινά τον κόσμο γύρω μας.

Καταστρέφουμε καθημερινά τα μάτια μας: Δείτε πώς

Είναι ίσως το πολυτιμότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, παρ' όλα αυτά συχνά παραμελούμε και βάζουμε σε κίνδυνο τα μάτια μας.

Δείτε ποια είναι τα 6 λάθη που κάνουμε καθημερινά, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.

1. Δε φοράμε γυαλιά ηλίου

1eye


Πρέπει να φοράμε γυαλιά καθημερινά, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και μάλιστα να προσέχουμε ώστε οι φακοί που θα επιλέξουμε να προστατεύουν σε ποσοστό 100% από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτίνες UV καταστρέφουν σταδιακά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, αυξάνοντας μελλοντικά τον κίνδυνο καταρράκτη.

2. Αφήνουμε τα μάτια να αφυδατωθούν

2eye


Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ήπιας ή σοβαρότερης μορφής ξηροφθαλμία. Οι ειδικές σταγόνες βοηθούν ώστε το μάτι να παραμένει ενυδατωμένο.

3. Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές πολλές ώρες

3eye


Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, μεταφέρονται τα φυσικά υγρά σε όλο το μάτι και αυτό παραμένει ενυδατωμένο. Όταν όμως κοιτάζουμε την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, τα μάτια παραμένουν ανοιχτά για περισσότερα δευτερόλεπτα.

4. Φοράμε πολλές ώρες τους φακούς επαφής

4eye


Όσο πιο χοντρός είναι ο φακός, τόσο λιγότερο επιτρέπει στο μάτι να αναπνέει. Γι' αυτό και κάθε τύπος φακού είναι ενδεδειγμένος για συγκεκριμένες ώρες χρήσης. Επίσης, πρέπει να αλλάζουμε καθημερινά το υγρό καθαρισμού στην ειδική θήκη και να μη φοράμε ποτέ τους φακούς στο ντους ή όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα.

5. Καπνίζουμε

6eye


Υπάρχουν πολλοί λόγοι να κόψουμε το κάπνισμα και ένας από αυτούς είναι για να προστατεύσουμε τα μάτια μας. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη αλλά και τον κίνδυνο εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

6. Δεν πάμε τακτικά στον οφθαλμίατρο

7eye


Ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, πρέπει να πηγαίνουμε συστηματικά στον οφθαλμίατρο για να προλάβουμε πιθανές βλάβες στην αρχή τους. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πρέπει να είναι πιο συχνή για όσους πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα... μάτια
Τι πρέπει να πίνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας
Μήπως έχετε αστιγματισμό; Κάντε το τεστ των 5 δευτερολέπτων!